Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Reacția Spitalului Județean Sibiu, după ce procurorii au deschis 13 dosare penale pentru omor din culpă a unor pacienți internați la ATI

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 6 decembrie 2021

Spitalul Județean de Urgență Sibiu a emis un comunicat luni, 6 decembrie, prin care susține că a acționat cu bună credință, respectându-și misiunea de a salva vieți, după ce procurorii au demonstrat că pacienții internați în secția ATI nu au fost omorâți cu intenție.

Faptul că în timpul probatoriului ”nu a rezultat că pacienții internați pe secția ATI Covid a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au decedat ca urmare a unor acțiuni săvârșite cu intenție directă sau indirectă” demonstrează că spitalul a acționat cu bună credință, respectându-și misiunea de a salva vieți.

Totodată, ne exprimăm încrederea în sistemul judiciar și avem convingerea că, în urma administrării cu imparțialitate a tuturor probelor necesare soluționării dosarelor nou – create, se va constata că nu sunt îndeplinite elementele constitutive ale vreunei infracțiuni”, se arată în comunicatul transmis de SJU Sibiu.

Context

Medicii de la Spitalul Județean Sibiu nu au omorât cu intenție pacienții internați în secția ATI, iar procurorii au deschis 13 dosare penale pentru a analiza dacă persoanele internate au decedat în urma unor neglijențe medicale, a informat vineri, 3 decembrie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Astfel, procurorii vor analiza decesele a 13 pacienți internați în secția ATI a Spitalului Județean Sibiu, iar cadrele medicale vor fi cercetate pentru omor din culpă, față de omor calificat, cum era până acum.

Este vorba de dosarul deschis în luna martie, după ce, în presa locală, un fost asistent care a lucrat în Secția ATI a declarat că pacienții cu COVID-19 ar fi uciși de cadrele medicale.

S-a reţinut, în esenţă, că personalul medical din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Sibiu – secţia ATI dedicată bolnavilor infectaţi cu virusul Sars Cov-2, cu intenţie nu administrează tratamentele corespunzătoare afecţiunilor pe care persoanele internate pe secţia respectivă le au, ci le administrează doar anestezice şi sedative, aspect care duce la moartea marii majorităţi a pacienţilor astfel trataţi”, se arată în comunicatul transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Cadrul medical a mai mărturisit atunci că pacienții sunt legați de pat, de mâini și de picioare, deoarece încep să se agite în momentul în care nu mai pot respira.

„Când devine agitat, îl sedează. Au fost cazuri când din disperare că rămân fără aer, au devenit agitați și și-au rupt branulele, legăturile. Dar de aici, să-i sedezi până la moarte, să-i răstignești ca pe vite și să-i legi de paturi e cale lungă. În plus, pe toți îi pun pe poziția pe spate, care poziție pe insuficiență respiratorie poate fi letală(…)Te agiți, dar ei tot nu-ți dau aer, îți dau sedative. Iar de acolo nu și-a mai revenit nimeni.(…)Într-o lună, la câți bolnavi au ajuns acolo, doar trei au plecat”, a declarat un fost asistent al Spitalului Județean Sibiu, pentru turnulsfatului.ro, a cărui identitate a fost protejată.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *