Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Reacţia MAE după ce preşedinta Ungariei a publicat un videoclip cu aşa-zisul imn al Ţinutului Secuiesc

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 29 mai 2023 Etichete: ,

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) i-a transmis ambasadorului Ungariei în România dezaprobarea fermă cu privire la mesajul public neadecvat transmis de președinta țării vecine, Katalin Novak, care a postat pe Facebook un videoclip cu așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc, însoțit de mesajul „Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru!”, se arată într-un comunicat de presă al diplomației române, remis luni, 29 mai.

„Astfel de declarații nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări, în interesul nemijlocit al cetățenilor români și ungari indiferent de etnie, precum și spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996) și Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)”, se arată în precizările transmise de MAE.

Novak a publicat filmulețul în urma participării la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc.

La eveniment au mai participat și vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, vicepremierul României, Kelemen Hunor și miniştrii Tanczos Barna şi Eduard Novak, care au ajuns pe bicicletă.

Katalin Novak s-a declarat reprezentantul maghiarilor din România

Nu este pentru prima oară când MAE intervine în urma declarațiilor neadecvate ale președintei Ungariei. În luna mai a anului trecut, Katalin Novak s-a declarat „reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent de unde aceştia locuiesc”.

Atunci, MAE l-a contactat pe ambasadorul Ungariei în România și și-a exprimat îngrijorarea față de această declarație.

„În măsura în care declaraţiile Preşedintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, se referă şi la cetăţenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat. În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetăţenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetăţenie, Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale”, a explicat MAE.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW