Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Reacția diplomației ruse, după decizia României de a expulza un reprezentant al Ambasadei: Vom răspunde în mod adecvat 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 20 august 2022

Moscova va răspunde „în mod adecvat” deciziei Bucureştiului de a declara persona non grata un angajat al ambasadei Rusiei, a comentat reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, conform declaraţiilor difuzate sâmbătă şi citate de agenţia oficială de presă TASS, notează Agerpres.

„Desigur, vom răspunde adecvat demersului românesc şi vă vom informa suplimentar despre măsurile luate”, a menţionat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.

Zaharova a subliniat că România l-a declarat pe angajatul ambasadei Rusiei persona non grata „fără motiv şi sub pretexte exagerate”.

Un „diplomat” rus, obligat să părăsească România

Un reprezentant al Ambasadei Federaţiei Ruse în România a fost declarat persona non grata şi a părăsit ţara noastră în cursul săptămânii, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile române au decis declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui reprezentant al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, care a fost informată cu privire la decizia sus-menţionată din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu. Decizia a fost luată avându-se în vedere incompatibilitatea activităţilor reprezentantului în cauză cu prevederile Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice din 1961”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Deși MAE nu a precizat cu exactitate care este motivul pentru care respectivul membru al corpului Ambasadei Federației Ruse a fost declarat persona non grata, este posibil ca autoritățile române să fi descoperit implicarea acestuia în activități de spionaj, aceasta fiind procedura standard în asemenea situații.

Pe data de 5 aprilie, în contextul crimelor de război comise de Armata rusă în orașul ucrainean Bucea, România a declarat persoana non grata alți 10 angajați ai Ambasadei Federației Ruse la București. În contrapartidă, pe 13 mai, Federația Rusă a luat o decizie similară pentru 10 persoane care activau în cadrul Ambasadei României la Moscova.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *