Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Rata de vaccinare împotriva COVID-19: România a picat pe penultima poziție în Uniunea Europeană

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 31 mai 2021

În pofida declarațiilor triumfaliste ale prim-ministrului Florin Cîțu, campania de vaccinare se desfășoară cu mare dificultate, în condițiile în care România se află pe poziția 26 din 27 între statele membre ale Uniunii Europe în privința ratei de vaccinare a populației cu cel puțin o doză.

În prima parte a campaniei, România a obținut o rată mai mare de vaccinare pe fondul deciziei autorităților de a acorda prioritate unor categorii largi de persoane, nu doar celor vulnerabile, așa cum s-a întâmplat în alte state ale Uniunii Europene.

Odată cu decizia autorităților de a relaxa restricțiile pentru prevenirea COVID-19, ce a favorizat răspândirea ideii că pandemia a fost depășită, interesul cetățenilor pentru vaccin a scăzut considerabil. Obiectivul premierului Cîțu ca până la 1 iunie să fie vaccinare peste 5 milioane de persoane a fost ratat iar tendința din ultimele săptămâni, când numărul celor inoculați în 24 de ore a scăzut chiar și sub 20.000, este extrem de îngrijorătoare.

În timp ce majoritatea în statelor UE rata de vaccinare se apropie cu pași repezi de 40% din totalul populației, rata de vaccinare în România este de 22,3%, foarte departe de necesarul de 60-70% pentru atingerea imunității de masă.

În privința vaccinării complete suntem pe locul 10 în UE, însă doar pentru că autoritățile române au decis să nu amâne efectuarea rapelului. Chiar și așa, foarte probabil vom aluneca rapid spre penultima poziție, odată ce celelalte state vor efectua rapelul pentru cetățenii deja inoculați cu prima doză.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com