Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Raport UNICEF: Copiii vulnerabili au acces inegal la educație în această perioadă

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 29 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Un raport al UNICEF arată că pandemia de COVID-19 crește riscurile la care sunt supuşi copiii din România care provin din familii vulnerabile. De asemenea, același raport arată că în această perioadă dificilă copiii au acces inegal la educație.

Carmen Lică, directorul executiv al Centrului pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională Step-by-Step, a declarat, miercuri, că cei mai afectați de pandemia de coronavirus din punct de vedere educațional sunt copiii care trăiesc în familii sărace şi vulnerabile.

Din cauza sărăciei, accesul acestora la dispozitive IT şi la internet este limitat, motiv pentru care nu au nici acces la serviciile educaționale online.

Conform acesteia, inegalităţile în furnizarea serviciilor educaţionale online contribuie la accentuarea decalajelor deja existente.

„Respondenţii au menţionat şi lipsa unei planificări şi coordonări unitare de la nivel central a întregului proces de învăţare la distanţă şi în online”, a afirmat Lică.

Potrivit unui comunicat al UNICEF, categoriile cele mai afectate de măsurile de prevenire a COVID-19 sunt: copiii provenind din familii care trăiesc în sărăcie; copiii de etnie romă (limitarea circulaţiei a redus veniturile familiilor rome); copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate; copii care trăiesc în locuinţe supraaglomerate; copiii cu dizabilităţi şi persoanele vârstnice, afectate de reducerea activităţii medicilor de familie în comunităţi, dar şi de diminuarea contactelor sociale.

Recomandările UNICEF

-implementarea unor programe destinate distribuţiei de echipamente electronice gratuite sau facilitarea achiziţiei acestora la preţuri subvenţionate pentru copiii din familii cu venituri reduse

– asigurarea acestor echipamente pentru cadrele didactice;

-conceperea unor proceduri detaliate despre furnizarea de servicii sociale şi de servicii de protecţie specială pe timpul stării de urgenţă, în vederea adaptării la aceasta.

„Avem în acest moment, în România, la nivelul sistemului de protecţie, şi când spun sistem de protecţie spun centre rezidenţiale pentru adulţi cu dizabilităţi, centre pentru copii cu dizabilităţi, pentru copii tipici şi cămine de vârstnici din România, avem în jur de 50 de decese şi peste 500 de persoane infectate. (…) Această cifră apare, din păcate, în special pe zona de cămine de vârstnici şi în speţă la focarul de la Galaţi, la căminul de vârstnici privat de acolo, unde avem cea mai mare parte a deceselor şi apoi mai avem un focar la două cămine de vârstnici din Suceava şi Hunedoara”, a declarat în conferinţa online preşedintele Autorităţii Naţionaleƒ pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, Mădălina Turza.

Evaluarea rapidă a situaţiei copiilor şi familiilor în contextul epidemiei de COVID-19 din România, a fost realizată împreună cu Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională Step-by-Step, Fundaţia Terre des Hommes România, Consiliul Tinerilor Instituţionalizaţi, Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, Human-DataScience Consulting, cu sprijinul tehnic al Băncii Mondiale şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, transmite Agerpres.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *