Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Raport INSP: Peste 1.100 de cazuri confirmate în România cu tulpina britanică a SARS-CoV-2

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 9 mai 2021

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a transmis că, în urma secvențierilor raportate până pe 2 mai, au fost confirmate 1.114 de cazuri cu tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 în România. Au fost depistate alte 9 cazuri de infecție cu tulpina braziliană a SARS-CoV-2 și 5 cazuri de infecție cu tulpina sud-africană a virusului.

Potrivit datelor cumulate până pe 2 mai, la INSP au fost raportate 1.690 de secvențieri. Cele 7 laboratoare care au raportat rezultatele sunt INCDMM Cantacuzino, INBI „Prof. Dr. Matei Balș”, MedLife, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Institutul de Virusologie „Ștefan S. Nicolau”, CRGM al SCJU Craiova și „Pro Vitam” Sfântu Gheorghe.

Dintre acestea, 1.128 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 determină îngrijorare, transmite INSP.

La câte un caz de infectare cu cele trei tulpini a fost depistată mutația E484K.

Mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost identificată inițial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană (diferită de VOC B.1.351) și, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutația se află în proteina spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia”, arată INSP.

În plus, au fost înregistrate 30 de decese confirmate cu mutații ale SARS-CoV-2, dintre care 27 cu tulpina britanică și alte 3 cu tulpina braziliană.

Distribuția pe județe

Având în vedere faptul că există circulație extinsă în România, în comunitate, a variantei britanice (linia genetică B.1.1.7), distribuția pe județe de mai jos este prezentată doar pentru celelalte două VOC”, potrivit sursei citate.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *