Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Raport al Centrului de Resurse Juridice cu privire la condițiile din Spitalul de la Săpoca: acces îngreunat al bolnavilor la justiție, legare, bătăi

By Andreea Traicu , in Stirile zilei , at 19 august 2019 Etichete: ,

Neregulile de la Spitalul de Psihiatrie de la Săpoca au făcut obiectul unei acțiuni de monitorizare din partea Centrului de Resurse Juridice, în luna noiembrie 2017. Specialiștii au constatat că în spital au avut loc agresiuni între pacienți dar și între bolnavi și angajați. De asemenea, raportul CRJ scoate la iveală și aspecte penale – legare sau bătaie. 

Raportul CRJ a fost întocmit de juriști și psihologi care, odată ajunși la Spitalul de la Săpoca, au fost inițial împiedicați de conducerea spitalului să ia legătura cu pacienții. Acțiunea a vizat, în principal condițiile în care sunt cazați și tratați bolnavii.

„Doamna Viorica Mihalașcu a explicat că natura situațiilor medicale și a statutului juridic al pacienților internați la SPMS Săpoca o determină să ne interzică să interacționăm cu aceștia, considerând că pacienții nu sunt în stare să comunice și să dea informații corecte și să ia hotărâri. Ne anunță că pacienții nu au dreptul să poarte discuții cu persoane din afara spitalului”, se precizează in raportul Centrului de Resurse Juridice.

Centrul de Resurse Juridice: Incidente grave la Spitalul Săpoca

„Relativ recent au existat câteva situații (deținem informații sumare despre două dintre acestea) de
autoagresiune (”tăierea gâtului”). Ambele persoane au fost transportate de urgență la UPU. Unul dintre pacienți a fost salvat însă celălalt pacient, deși a fost salvat la nivel UPU, nu a mai revenit la SPMS, evoluția ulterioară fiind nefavorabilă, pacientul decedând în cele din urmă. Nu deținem informații clare. Conform afirmațiilor unor persoane cu care am avut discuții pe parcursul vizitei, cazul pacientului decedat a fost anchetat, nu s-a vrut ”ascunderea sub preș”, cu certitudine a fost
autoagresiune însă persoanele care au relatat această situație nu cunosc motivele decesului și nici evoluția anchetei. Anumiți angajați ai secției Ojasca consideră că anumite contexte pot avea un grad foarte mare de periculozitate și tocmai astfel de situații – de agresiune și autoagresiune – justifică un regim cât mai restrictiv, chiar dacă asta poate să reprezinte anumite încălcări de drepturi. Scopul este de a-i proteja pe pacienți de alți pacienți sau de sine”, evidențiază raportul CRJ.

Raport CRJ: Aspecte penale -acuzații ale pacienților (legare, bătaie, altele)

În timpul monitorizării la Spitalul Săpoca, reprezentanții CRJ au fost contactați de pacienți care s-au plâns de faptul că sunt legați, supuși unor agresiuni fizice. Tot ei s-au plâns de lipsa unor haine groase pentru iarnă dar și de faptul că angajații sustrag mâncarea de la cantină.

„Discuțiile cu diferite persoane (angajați și pacienți) confirmă anumite situații de agresiune personal-pacient (au existat comisii de disciplină și situații de desfacere a contractelor de muncă). La o discuție cu 3 pacienți, aceștia povestesc despre bătăile pe care le primesc de la supraveghetori/infirmieri. Pacienții declară că sunt bătuți (”cu mătura, cu ce nimeresc”), împinși și legați de pat, legarea fiind o măsură dispusă de medicii psihiatri, în special dacă nu mai sunt locuri la izolator. De asemenea, relatează că infirmierele fură mâncare de la cantină. Întrebați dacă au spus cuiva că sunt bătuți, pacienții afirmă că nimeni nu ia nicio măsură, le este teamă de medici, pentru că îi leagă”, spun specialiștii Centrului de Resurse Juridice.

Acuzații de segregare, discriminare : angajații poartă vestimentație pe coduri de culori

Un alt aspect scos în evidență de raportul CRJ este faptul că unii pacienți sunt îmbrăcați in culori diferite, în funcție de secțiile unde sunt internați, iar alții poartă haine civile.  În opinia specialiștilor, astfel de situații afectează demnitatea persoanei.

„De asemenea, reprezintă discriminare faptul ca unii dintre pacienți să aibă o anumită ținută “standard” iar alții să poarte haine personale și alese de ei, criteriul care stă la baza acestei discriminări nefiind explicat experților CRJ de către angajații unității. De asemenea, saloanele sunt organizate pe coduri de culori (roșu, galben și verde) astfel încât, conform declarațiilor angajaților unității, să fie posibilă o identificare facilă a pacienților ce necesită o atenție sporită.

Pacienții pot părăsi spitalul (vizită acasă) pe baza unui bilet de voie. Pe secția de măsuri provizorii, penal, discuția cu angajați ai unității a evidențiat faptul că pacienții nu au voie să dețină telefon mobil, acestea fiind încuiate în dulapurile personale. Această măsură a fost luată deoarece a existat o situație în care un pacient a sunat la un post de televiziune și a povestit lucru defăimătorii la adresa unității”, se mai precizează în raportul CRJ.

Accesul la justiție, îngreunat pentru bolnavii din Spitalul de la Săpoca

Specialiștii de la Centrul de Resurse Juridice au constat că registrul în care pacienții au posibilitatea să facă reclamații nu este accesibil.

„Inițial, registrul de sesizări și reclamații nu a fost găsit. Personalul spitalului declară că registrul a dispărut în acea zi (de regulă este la intrare). În cele din urmă, registrul a fost găsit și adus pentru consultare. Există o serie de sesizări, în special ale pacientei V.D., care menționează conflicte cu alți pacienți sau medici. (”Sesizarea nr.13 Subsemnata V.S.A., doresc ca dna doctor psihiatru A.M.P.) sa nu mă mai jicnească zicându-mi proastă,curvă și țigancă”). Doamna psihiatru, prezentă la acel moment, afirmă că aceste sesizări sunt manifestări alesindromului bipolar al pacientei. De asemenea, am întâlnit un pacient care afirmă că scrisorile pe care încearcăsă le trimită îi sunt rupte sau netrimise”, concluzionează specialiștii prezenți la monitorizarea de la Spitalul Săpoca.

Sursa foto: digi24.ro

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com