PoliticStirile zilei

Meleșcanu, explicații în Parlament/ UPDATE: Moțiune simplă a picat

Meleșcanu, explicații în Parlament/ UPDATE: Moțiunea simplă împotriva lui Teodor Meleșcanu a fost respinsă astăzi în Senat cu 37 de voturi „pentru” și 69 de voturi „împotrivă”.

Știrea inițială:

Teodor Meleșcanu a fost chemat astăzi, în Camera Deputaților, la Ora Guvernului, pentru a da explicații privind votul diasporei din data de 26 mai. În paralel, în Senat, la ora 16.00, se va vota moțiunea simplă pentru demiterea lui Meleșcanu de la vârful MAE. Moţiunea „26 mai vă cere demisia, domnule Meleşcanu!” a fost depusă de partidele din opoziție, PNL, USR și PMP,  pe data de 3 iunie.

„Ce s-a întâmplat, în 26 mai, la secţiile de votare din diaspora a fost picătura care a umplut paharul. Nu mai putem tolera proasta gestionare a MAE, a acestui minister-far responsabil de dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi multilaterale şi de imaginea României, acest minister care suferă cumplit din cauza domnului Meleşcanu. (…) Aţi eşuat lamentabil şi irevocabil în faţa cetăţenilor acestui stat în a le asigura dreptul fundamental de vot pe 26 mai. Vă cerem formal şi explicit să vă daţi demisia, domnule Meleşcanu! (…) Orice fărâmă de încredere din partea noastră faţă de dumneavoastră s-a spulberat pe 26 mai şi astăzi vă anunţăm că aţi rămas fără partener pe ringul de dans”, se arată în textul moţiunii simple.

Cine este de vină că nu s-a putut vota la mai multe secţii din străinătate

Opoziția cere demisia lui Teodor Meleșcanu, în ciuda faptului că acesta nu consideră că organizarea votului din străinătate este responsabilitatea MAE, ci a Biroului Electoral pentru Secţiile de Votare din Străinătate.

Potrivit lui Meleșcanu, MAE are datoria de a „asigura logistic procesul de votare”.

Ministerul Afacerilor Externe susţine, în raportul transmis premierului, că instituţia şi-a respectat atribuţiile în ceea ce priveşte organizarea alegerilor în diaspora. Printre cauzele care au dus la imposibilitatea de votare în cazul unor alegători, MAE invocă acţiunile de aducere la vot a unui număr mare de cetăţeni, cu autocare sau maşini, precum şi viteaza redusă a internetului din unele state.

În acest context, Meleşcanu anunţa ieri că avea o discuţie cu ambasadorii străini din Marea Britanie, Spania, Franța, Italia, Germania, Cipru, Olanda pentru a depista problemele.

O soluţie avansată de Meleșcanu este ca românii din diaspora să voteze anticipat cu 3-7 zile înainte de alegerile propriu-zise.

Comisia de administraţie a Camerei Deputaţilor a decis, saptamana trecuta, organizarea unui grup de lucru pentru elaborarea unui proiect de lege privind votul prin corespondenţă.

Articole Recomandate

Back to top button