Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Raed Arafat, despre pregătirea spitalelor în caz de război: Se lucrează în toate țările NATO

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 26 februarie 2024 Etichete:

Spitalele din România, inclusiv cele civile, trebuie să fie pregătite pentru o situație de conflict, a transmis șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, duminică, 25 februarie, într-un interviu acordat Digi24.

Șeful DSU a spus că nicio ţară n-are spitale militare cu toate specialităţile care să acopere nevoia militarilor, aşa că orice spital civil va ajunge în final să primească, posibil, răniţi, militari sau civili.

„Dacă UPU-rile sau dacă în spitalele civile, în caz de conflict, vom primi pacienți, este normal. Toată Europa, toată lumea vede acest lucru, că militarii, dacă sunt răniți, vor ajunge la un moment în spitalele civile. Nicio țară n-are spitale militare cu toate specialitățile care să acopere nevoia militarilor. Așa că orice spital civil va ajunge în final să primească, posibil, răniți, militari sau civili”, a spus Raed Arafat.

Arafat a mai precizat că mai este de lucrat pe sistem, pe partea de capacități de terapie intensivă, și pe partea de capacități chirurgicale, nu doar la noi în țară, ci în toate statele NATO.

„Să știți că se lucrează, nu numai în România. Se lucrează peste tot pentru pregătirea sistemelor sanitare din țările membre NATO pentru a face față unei eventuale situații de conflict. Chiar dacă toată lumea spune că acest lucru este foarte puțin probabil și că nu trebuie să ne speriem, da, așa este, dar a fi pregătit este un lucru obligatoriu”, a precizat șeful DSU.

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică la 22 februarie un proiect privind completarea legii privind reforma în domeniul sănătății în vederea reglementării medicinei de război.

„O vulnerabilitate majoră”

Conform inițiatorilor, în acest moment nu există prevederilor legale care să reglementeze domeniul asistenței medicale operaționale, ceea ce generează o vulnerabilitate majoră de securitate.

„Prin proiectul de act normativ, se propune introducerea în cuprinsul Legii nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a unui titlu dedicat asistenței medicale operaționale, determinat de lipsa prevederilor legale care să reglementeze domeniul asistenței medicale operaționale ceea ce creează o vulnerabilitate majoră pentru suficiența sprijinului medical în operații de mare amploare sau pentru îndeplinirea obligațiilor asumate în cadrul NATO”, se arată în expunerea de motive.

Precizările Ministerului Apărării

„Serviciile de medicină operațională vor contribui la menținerea capacității de luptă a forțelor prin prevenirea îmbolnăvirilor, evacuarea medicală, tratamentul rapid al bolnavilor și răniților, precum şi recuperarea/ refacerea şi revenirea în serviciul de luptă a acestora pe timpul misiunilor/acțiunilor militare. Asistența medicală operațională, așa cum este definită în actul normativ aflat în proces de transparență decizională, va fi compatibilă, interoperabilă şi complementară cu sistemul medical de urgență național/sistemul național de asigurări de sănătate”, au transmis reprezentanții MApN.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW