Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Arafat: Evenimentele mai mari de 1000 de persoane vor fi interzise / Persoanele aflate în izolare nu au voie să iasă din țară

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 8 martie 2020 Etichete: , ,

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, anunță măsurile care vor fi implementate pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. 

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: S-a aprobat procedura și criteriile de suspendare a cursurilor școlare în unitățile de învățământ. Se poate la nivelul comitetului județean care decide la propunerea DSP și ISJ să analizeze alte criterii. (…)

Începând cu astăzi se aprobă luarea măsurii de interzicere a oricăror activități care presupun participarea unui număr mai mare de 1000 de persoane. Pentru activitățile cu un număr mai mic de 1000 de persoane, măsura va fi adoptată la nivel local(….) Sistarea până la 31 martie a stagiilor practice în spitale și vizitele aparținătorilor persoanelor internate.(…)

Referitor la cetățenii români care au fost carantinați în alte țări și care dețin certificate medicale nu li se impune măsura carantinei la intrarea în țară(…)

În ceea ce privește persoanele aflate în izolare la domiciliu, la care nu s-a încheiat perioada de 14 zile și care doresc să plece în străinătate, având bilete achiziționate, li se va interzice. Pentru persoanele aflate în această situație pentru care nu au fost eliberate certificate de concediu medical, se pot elibera la cerere adeverințe pentru perioada în care s-a stat în izolare sau carantină(…)

Insistăm ca cetățenii români să evite călătoriile în zonele afectate(…)Reiterăm recomandarea ca cetățenii români aflați în zonele afectate să evite deplasarea către România. E vorba de protecția familiilor lor din România(….) Recomandăm evitarea și limitarea la maxim a deplasărilor persoanelor din zonele afectate, către țară (..)Cetățenii care vin din zonele afectate li se vor aplica carantina sau autoizolarea(…) Reamintesc că au fost luate măsuri serioase împotriva celor care nu au respectat”.

Raed Arafat a mai menționat că personalul medical de pe o ambulanţă care a preluat un pacient cu coronavirus care nu prezenta semnele definiţiei de caz, ci simptome digestive, este în acest moment în izolare. Șeful DSU a mai adăugat că ambulanțierul a plecat din ţară, în Bulgaria, iar când se va întoarce se vor lua măsurile care se impun.

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății:Referitor la adunările care implică mai puțin de 1000 de persoane, deciziile vor fi nuanțate și vor fi aplicate anumite criterii de evaluare a riscului, astfel încât să avem o bază obicetivă în stabilirea acestor decizii. În primul rând se ia în considerare densitatea mulțimii: raportul dintre numărul de participanți și spațiu. Se va lua în calcul natura acestor evenimente și tipul de participanți. (…)

Avem în România 15 persoane care se află în carantină, 12 734 aflate în autoizolare. Ieri au fost înregistrate 89 de apeluri la 122. La linia verde au fost înregistrate 669 de apeluri. La nivel național au fost confirmate 13 cazuri de coronavirus. Din acestea 4 au fost declarate vindecate și au fost externate. (…)”

Anunțul oficial al Grupului de Comunicare Strategică

„Începând de astăzi, 8 martie 2020, sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane.

Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată.

De asemenea, evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la Direcțiile de Sănătate Publice locale.

Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ține cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanților, modalitatea în care participanții ajung la eveniment și durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.

Această decizie este valabilă până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul național al României și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației.

De asemenea, în aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.

În aceeași perioada, până la 31 martie a.c., aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale.

Vă informăm că a fost realizată și aprobată procedura de suspendare a cursurilor în unitățile de învățământ în cazul apariției cazurilor de COVID – 19 (coronavirus) în respectivele unități. Procedura este utilă pentru luarea măsurii de suspendare a cursurilor în mod rapid și unitar, prin decizie a comitetului județean pentru situații de urgență.

Reiterăm faptul că nu se eliberează certificate medicale de “om sănătos” și că pacienții care nu prezintă suspiciuni nu sunt testați pentru infectarea cu virsul COVID – 19 (coronavirus)”.

 

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com