Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Putin a monitorizat exercițiile forțelor nucleare strategice

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 26 octombrie 2022

Kremlinul a transmis că președintele rus Vladimir Putin a monitorizat miercuri, 26 octombrie, exercițiile forțelor nucleare strategice ale Federației Ruse, relatează Reuters

„Sarcinile avute în vedere în timpul pregătirii forțelor strategice de descurajare au fost îndeplinite în totalitate, toate rachetele și-au atins ținta”, se mai arată în comunicatul Kremlinului.

Canalul de știri militare Zvezda l-a arătat pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, spunându-i lui Putin că forțele ruse exersează „lansarea unui atac nuclear masiv al forțelor ofensive strategice ca răspuns la un atac nuclear inamic”.

Totodată, șeful Statului Major, Valery Gerasimov, i-a spus lui Putin că exerciţiul a implicat rachete balistice intercontinentale Yars, submarine şi avioane bombardiere strategice Tupolev.

Federația Rusă a informat SUA că exercițiul nuclear anual a început și că va include lansări de rachete cu capacitate nucleară începând de miercuri, potrivit a doi oficiali americani, citați de CBS News

Exercițiul anual a fost descris de oficialii americani drept unul „de rutină” în această perioadă a anului, dar totuși va avea loc împotriva retoricii intense a Federației Ruse despre utilizarea armelor nucleare în Ucraina.

Exercițiul rusesc coincide cu exercițiul nuclear NATO „Steadfast Noon”. Exercițiul NATO de anul acesta, găzduit de Belgia, are loc în perioada 17-30 octombrie și implică 14 țări. Detalii aici

Jens Stoltenberg a spus că NATO va monitoriza exercițiul rusesc și că „va rămâne vigilentă nu în ultimul rând în lumina amenințărilor nucleare voalate și a retoricii nucleare periculoase pe care am văzut-o din partea rusă”.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii