Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


PSD cere ministrului Vîlceanu să explice cum va pierde România 2 miliarde de euro din PNRR

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 31 ianuarie 2022

Social-democrații și liberalii au declarații contradictorii privind renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Dacă miniștrii PNL spun că acesta nu poate fi negociat, ministrul social-democrat al Muncii are o părere diferită. În același timp, PSD vrea să știe detalii despre anunțul ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu (PNL), potrivit căruia România va pierde două miliarde de euro din PNRR.

Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, a susținut luni, 31 ianuarie, o conferință de presă. Întrebat clar dacă PNRR poate sau nu să fie renegociat, el a replicat că formațiunea din care face parte a cerut explicații de la ministrul Vîlceanu.

„Pentru a nu a mai avea un subiect unde răspunsul pare neclar, am solicitat ministrului Vîlceanu, de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, să vină cu un răspuns referitor la cele 2 miliarde de euro pe care România le va pierde din finanţarea pentru PNRR şi să ne spună cum se va face acest lucru – dacă e vorba de optimizare, dacă este vorba de o renegociere – cum se întâmplă efectiv. Sau poate că pur şi simplu şi-a imaginat că din pixul domniei sale poate să taie de undeva şi am vrea să ştim de unde taie”, a răspuns Oprea.

Totodată, purtătorul de cuvânt al PSD a fost întrebat despre declarațiile contradictorii dintre liberali și social-democrați. Oprea a subliniat că trebuie clarificate lucrurile.

„Trebuie clarificate lucrurile, dar trebuie început cu acest fact, că este o certitudine: România pierde 2 miliarde de euro. Şi atunci se nasc câteva întrebări fireşti: cum se face acest lucru, de unde se vor tăia aceste fonduri – 2 miliarde – din granturi, din împrumuturi? De la care programe? De la pensii, de la transporturi? Cum se va face? Va fi o măsură discreţionară a domnului ministru sau vor fi anumite discuţii?

Dacă da, înseamnă că vor fi discuţii inclusiv în România cu partenerii sociali, cu toţi actorii implicaţi şi inclusiv la Comisia Europeană, ceea ce probabil că înseamnă cel puţin o optimizare a PNRR şi îi solicităm ministrului Vîlceanu să ne răspundă la aceste întrebări, să ne spună care este procedura, cum îşi doreşte să se întâmple aceste lucruri, pentru a şti dacă vorbim despre o optimizare sau dacă vorbim despre o renegociere a PNRR”, a completat acesta.

El a mai spus că „poate tăiem la partea de consultanță”.

„Am atras atunci atenția. Am arătat ce au lăsat miniștrii USR în zona de consultanță. Poate ne uităm acolo prima oară”, a mai completat Oprea.

Declarația ministrului Vîlceanu

Ministrul Dan Vîlceanu a declarat după ședința de guvern de joi, 27 ianuarie, că există un mecanism de ajustare a granturilor în PNRR, în urma căruia nivelul de granturi acordate României ar putea fi redus, în contextul în care economia României a crescut peste așteptări în 2021.

„(…) mi-am adus aminte de un anumit lucru care s-ar putea să vi se pară o știre. În PNRR există acest mecanism de ajustare, şi e bine ca opinia publică să ştie, v-am spus, suntem extrem de transparenți şi încercăm să informăm la timp, există în acest PNRR acest mecanism de ajustare a granturilor, mă rog, luând în calcul variaţia reală a PIB din 2020 şi variaţia agregată 2020-2021. În momentul în care înlocuiești datele pe care Comisia, din prognoză, pe care Comisia le-a considerat atunci când am calculat nivelul de granturi şi nivelul de împrumuturi cu datele reale, cu ce s-a întâmplat de fapt şi cu creșterea de 7% pe care România a avut-o, este posibil ca nivelul de granturi să se reducă. Din estimările noastre undeva aproape de două miliarde de euro. Şi e bine să ştiţi lucrul ăsta, să ştie şi oamenii, pentru că nu ştiu câtă lume a citit ce scrie în PNRR şi după aceea pot exista şi redacții care vor trata acest aspect ca fiind un dezastru pentru România, şi uite ce s-a întâmplat, nimeni n-a ştiut şi uite cum România pierde din cauza cuiva nu ştiu câți bani. Nu, astea sunt chestiuni normale, sunt trecute în PNRR şi, practic, granturile sunt calculate în funcţie de, aşa cum vă spuneam, PIB-ul real din 2020 şi variaţia PIB-ului real agregat din 2020-2021”, a declarat ministrul Vîlceanu atunci.

Amintim, în context, că, săptămâna trecută, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat la Digi24 că PSD vrea să renegocieze PNRR deoarece prin plafonul de 9,4 la sută din PIB agreat de Comisia Europeană pentru cheltuielile cu plata pensiilor, vârstnicii României „sunt condamnați la sărăcie”.

Acesta a mai spus atunci că premierul Nicolae Ciucă este de acord cu renegocierea procentului.

Tot în briefingul susținut după ședința Executivului de joi, Vîlceanu a punctat că miniștrii din Cabinetul Ciucă ar trebui să se limiteze la obligațiile pe care Guvernul României le are printr-un document oficial, criticând voalat declarațiile colegului său de la Ministerul Muncii.

„(…) vedeţi dumneavoastră, câtă vreme există această dezbatere permanentă, în care o parte a membrilor Guvernului spun ceva și vine o altă parte și spun altceva, nu văd ca în viitorul apropiat… nu mă refer aici la nivel de săptămâni, da, să existe un act normativ, pentru că, din păcate, trebuie să recunosc că genul ăsta de documente, cum e şi PNRR, care până la urmă e o colecție de reforme, de care românii au nevoie, de 30 de ani avem nevoie de reformele astea, sunt prezentate în spațiul public diferit.

Unii spun că sărăcește românii, alții spun că, din contră, e foarte bine pentru români și toate lucrurile astea se întâmplă pentru că nu toți românii stau să citească 1.500 de pagini, cât are PNRR-ul să vadă dacă acest PNRR le este benefic sau nu. Deci din punctul meu de vedere, primul lucru pe care ar trebui să îl facem ca membri ai Guvernului, aceluiaşi Guvern, este să ne limităm la obligațiile pe care Guvernul României le are printr-un document oficial, semnat şi la care suntem parte.

Altfel, să știți că nu va fi nimic bun și nu vă ascund faptul că există îngrijorări, au existat îngrijorări imediat în momentul în care au apărut iarăși asemenea exprimări în spațiul public, mă refer la îngrijorări de la Comisia Europeană, care ne-au şi întrebat imediat dacă există această posibilitate să mergem să încercăm să renegociem. Vă anunț că renegocierea PNRR înseamnă renegocierea de la zero”, a mai declarat, între altele, Dan Vîlceanu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW