Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Protest al artiștilor. Iohannis: Dezastrul, provoct de acest Guvern al incompetenței/ Ministrul Culturii anunță controale la TNB

By Andreea Traicu , in Fara categorie Stirile zilei , at 30 iunie 2019 Etichete: , ,

Artiștii și angajații instituțiilor de cultură vor protesta, duminică seara, în Piața Victoriei. Principala nemulțumire se referă la subfinanțarea domeniului. La Teatrul Național vor fi concediate peste 50 de persoane, iar la Teatrul Evreiesc municipalitatea a cerut tăierea bugetului.

UPDATE Iohannis îi susține pe artiști/ Ministrul Culturii anunță control la Teatrul Național

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că îi susține pe artiști și a acuzat Guvernul de incompetență.
„Sunt alături de artiştii care protestează din cauza tăierii drastice a bugetelor instituţiilor de cultură. În loc să ne bucurăm de această resursă inestimabilă, suntem chemaţi să apărăm cultura română de la faliment. Dezastrul din cultură a fost provocat de acest Guvern al incompetenţei, prin bugetul ruşinii naţionale, construit pe cifre false.
Cultura a fost pusă acum la coadă, ca multe alte obiective majore ale românilor. Artiştii şi instituţiile de cultură au nevoie de solidaritatea noastră. Ei servesc şi reprezintă moştenirea noastră culturală. #Demnitate”, a scris preşedintele Iohannis pe pagina sa de Facebook.
Pe de altă parte, ministrul Culturii anunță că va face un control la Teatrul Național pentru a vedea cum se cheltuiesc fondurile.
„Cu siguranţă o să fac un control la teatru şi asta nu trebuie privită ca o răzbunare pentru ceea ce se întâmplă, dar pur şi simplu vreau să văd exact cum se cheltuiesc fondurile. Nu mi se pare normal să ieşi în presă şi să dezinformezi. Am auzit şi o parte din informaţiile făcute de dumneavoastră, legate de a da afară 54 de persoane din TNB. E vorba de o firmă care colaborează cu TNB, care are un anumit contract de prestări servicii cu TNB, o firmă care nu ştiu de ce a fost cândva angajată, când TNB ar fi avut astfel de angajaţi care ar fi putut să desfăşoare activităţi.
Bugetul TNB e mai mare cu aproape un milion de dolari faţă de anul trecut. Eu doar atât am cerut domnului manager, să cheltuiască cu responsabilitate banii şi să se gândească de cinci ori atunci când semnează un contract. E un punct de vedere pe care mi-l susţin. Nu văd de ce TNB trebuie să vândă biletele la spectacole printr-o firmă privată. Am înţeles că sunt printre cele mai mari preţuri la bilete din ţară, dacă facem comparaţie cu alte teatre. Nu înţeleg de ce actorii fac grevă, atâta timp cât salariile lor aproape că au fost triplate”, a spus Breaz la Antena 3.

Protestul, anunțat pe Facebook

„Im-protest! Ieșim în piața Victoriei să protestam inopinat, improvizat și imperturbați de căldură sau oboseală.

E momentul ca toți: artiști și persoane angajate sau în colaborare cu instituții din mediul cultural din București, și nu numai, să ne strângem într-un gest de solidaritate pentru cei care au fost concediați ca umare a taierii bugetului și a întârzierii subvențiilor din partea primăriei municipiului București.

Situația este deosebit de dezastruoasă, cu toții o resimțim direct: onoarii întârziate luni de ziile, proiecte anulate, spectacole tot mai puține, o totală lipsă de siguranță din orice punct de vedere.

Foarte curând vom fi trași răspundere în legătură cu contribuțiile sociale datorate la stat pentru anul trecut iar noi nu suntem plătiți pentru munca depusă anul acesta.

Vă rog ajutați-mă să distribuim masiv, să ne mobilizăm și să ne ridicăm împreună, pentru că uniți putem să arătăm primarilor, miniștrilor și premierului României ca suntem un număr ENORM de persoane afectate și ne cerem dreptul la demnitate.

Ne cerem dreptul la remunerarea muncii depuse și de a avea un loc de muncă în instituțiile pentru care ne-am specializat!

Cerem banii care ni se cuvin după luni de zile de jucat gratis, cerem deblocrea posturilor, cerem să existăm și să ne desfășurăm activitatea decent, mai bine decât până acum. Cerem să nu mai fie pusă la coadă cultura, sub orice forme s-ar manifesta ea. Educație, teatru, cercetare”, spun organizatorii.

Disponibilizări la Teatrul Naţional

Pentru că Primăria Generală a redus drastic bugetele instituțiilor de cultură, 55 de angajați vor fi dați afară în perioada imediat următoare. Este vorba despre personal tehnic, fără de care spectacolele nu pot fi realizate.

„De două zile, din cauza unor tăieri de buget, situația a devenit foarte grea și colegii nostri, de la Teatrul Național București, cam 55 de persoane din corpul tehnic, care sunt angajați colaboratori printr-o firmă externă, vor fi dați afară. Vrem să spunem că noi nu putem face spectacol fără tehnicieni. Dacă situația rămâne așa, acești oameni vor fi dați afară. Trebuie să ne facem un obicei să ii aplaudăm pe acești oameni”, a afirmat Mihai Călin la finalul unui spectacol susţinut în cursul acestei săptămâni.

Reduceri de buget la Teatrul Evreiesc

Primăria Capitalei a cerut Teatrului Evreiesc de Stat să reducă bugetul instituției cu 500.000 lei. Anunțul a fost făcut de directorul teatrului, Maia Morgenstern. În replică, viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu spune că nu sunt bani.

„Nu sunt bani. Nu trebuie să tăiem de undeva? Când astă-primăvară se ducea Firea și îi spunea lui Dragnea, când nu era la pușcărie „Băi omule, ne nenorocești, uite cum va arăta”, toată lumea spunea ”Firea e nebună, vrea să cheltuie banii”.

Când ieșeam eu la TV și spuneam că Dragnea și Codrin Ștefănescu sunt infractori, spuneau că Bădulescu e nebun, NA!

Când i-a chemat pe domnii primari de la sectoare și i-a mințit spunându-le ”Dați-o jos pe Firea că vă dau eu banii”. Iată că i-a lăsat cu buza umflată! Astea sunt lucruri de oameni cu experiență, nu de de ăștia care ce li se spune, asta fac. E groasă, nu sunt bani!”, a declarat Aurelian Bădulescu, viceprimar al Capitalei, pentru mainnews.ro, în urmă cu câteva zile.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *