Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Inspecția Judiciară propune suspendarea judecătoarei din procesul lui Vlad Pascu

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 16 aprilie 2024 Etichete: , ,

Inspecția Judiciară a transmis Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propunerea de suspendare din funcție a judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu, care este responsabilă de soluționarea dosarului accidentului de la 2 Mai, până la finalizarea procedurilor disciplinare.

”În cursul zilei de astăzi a fost transmisă Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de suspendare din funcţie a doamnei judecător Popoviciu Ioana Ancuţa din cadrul Judecătoriei Mangalia până la finalizarea procedurilor disciplinare”, a anunţat, marţi, Inspecţia Judiciară, într-un comunicat de presă.

Conform documentului, inspectorii judiciari au concluzionat că continuarea exercitării funcției de către judecătoare ar putea afecta impartialitatea procedurilor disciplinare și ar putea aduce prejudicii grave prestigiului sistemului judiciar.

Vlad Pascu a fost trimis în judecată în luna octombrie pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive. La termenul din 14 martie, solicitarea lui Vlad Pascu de judecare în procedură simplificată a fost admisă, ceea ce a condus la reducerea pedepsei cu o treime. În data de 4 aprilie este programat un nou termen în dosarul de fond al lui Vlad Pascu la Judecătoria Mangalia.

Judecătoarea desemnată să judece acest dosar, Ioana Ancuța Popoviciu, a fost criticată de părinții victimelor accidentului pentru comportamentul său în sala de judecată. Ei au menționat că judecătoarea ar fi mestecat gumă când a intrat în sala de judecată și că ulterior a solicitat buletinul tânărului decedat în accidentul rutier fără să știe că acesta a decedat.

În urma acestor evenimente, Consiliul Superior al Magistraturii a confirmat că Inspecția Judiciară a fost sesizată în legătură cu comportamentul judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu.

“Sesizarea se întemeiază pe aspectele apărute în mass media în cursul zilelor de 22 şi 23 februarie 2024, referitoare la modalitatea în care s-a desfăşurat şedinţa de judecată într-o cauză penală aflată pe rolul Judecătoriei Mangalia cu termen de judecată la data de 22 februarie 2024, cu referire la obligaţia judecătorului de a studia dosarele anterior şedinţei de judecată, modalitatea de gestionare a dosarelor şi şedinţelor de judecată, precum şi verificarea unor eventuale situaţii de incompatibilitate în care s-ar fi putut afla judecătorul învestit cu soluţionarea cauzei”, a precizat CSM.

Al doilea termen de judecată a avut loc în 14 martie. Tatăl tinerei ucise în accidentul produs de Vlad Pascu şi-a exprimat nemulţumirea pentru că Vlad Pascu nu a fost adus la acel termen.

”Îl vedeţi pe Vlad Pascu adus aici? Nu. Există portiţa pentru a nu fi adus, se profită de ea şi cu asta basta. Dacă eram eu, Doamne-fereşte, în locul lui, mă luau de ceafă, îmi puneau cătuşele şi mă aduceau aici să fiu judecat. Discreţionar”, a comentat el.

Tatăl tânărului ucis în accident a mers cu fotografia fiului său în sala de judecată şi cu toate acestea judecătoarea l-a întrebat cine este.

 

Comentarii