Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Proiectul turnuri de 35 de etaje, aspru contestat de cetățeni, aprobat de Consiliul Local Sector 5

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 1 august 2024

O majoritate formată din PSD, PNL și PUSL a adoptat joi Planul Urbanistic de Detaliu care prevedea construirea a cinci turnuri, cu înălțimea de până la 35 de etaje, de către grupul de firme One Properties, relatează HotNews.ro.

Proiectul imobiliar va fi realizat pe un teren cu suprafața de 44.873 mp, situat pe Șoseaua Progresu nr. 48-50, achiziționat de către One în anul 2023 de la fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu. Potrivit Profit.ro, valoarea tranzacției s-a ridicat la circa 35 milioane de euro.

Cele mai înalte dintre cele cinci clădiri vor avea 120 metri înălțime și vor fi construite pe 35 de etaje + parter. Alte două vor avea 90 metri și 25 de etaje, în timp ce a cincea va avea 17 etaje. De asemenea, vor fi realizate și alte trei clădiri ceva mai mici: 10 etaje, 5 etaje și 4 etaje.

Nicușor Dan a cerut respingerea proiectului

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, le-a cerut marți primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și Consiliului Local să nu aprobe acest proiect, despre care susține că ar fi ilegal.

„Am venit aici pentru că acest PUG este nelegal. Azi, la ora 12.00, am trimis o adresă către Primăria Sectorului 5, în care am solicitat primarului să scoată proiectul de pe ordinea de zi, consilierilor să nu îl voteze şi, dacă îl votează, secretarul general să nu îl contrasemneze pentru legalitate. Le-am spus mai multe motive de nelegalitate a acestui proiect, cel mai important fiind că am retras avizul de circulaţie. Orice PUD, orice documentaţie de urbanism şi uneori autorizaţie de construire trebuie să aibă un aviz de circulaţie. Instituţia noastră, Primăria Municpiului, a dat un aviz de circulaţie în august 2023, pentru acest proiect, pe care eu l-am retras azi. Proiectul nu mai are aviz de circulaţie, nu mai poate fi votat mâine”, a spus Nicuşor Dan într-o conferinţă.

Primarul general a menţionat că, în afară de acest motiv de nelegalitate proiectul are și alte probleme.

„Pentru locuinţe, noi avem o Hotărâre de Guvern care spune că oriunde construim preponderent locuinţe, procentul de ocupare a terenului trebuie să fie maximum 40% şi aici avem 60%. Mai avem un articol din Legea urbanismului care spune că pentru orice proiect cu densitate mai mare de 4 nu poate fi aprobat de către Consiliul General, prin PUG nici decum prin PUD. Şi mai avem un motiv de legalitate care vizează faptul că planul urbanistic zonal pe care ei trebuie să îi respecte prevede mai mult spaţiu verde pe sol natural decât spaţiul verde din PUD”, a explicat Nicuşor Dan.

Locuitorii din zonă sunt revoltați

Inițiativa a fost criticată și de către locuitorii din zonă, care au lansat pe Facebook o inițiativă pentru blocarea acesteia.

„Stimați vecini și oameni de bine din acest sector, Iată că a venit vremea uneia dintre cele mai importante decizii cu privire la viitorul cartierelor Panduri, Cotroceni, Rahova, 13 Septembrie, și adiacente. Dacă proiectul trece, se aprobă prin HCL și în baza acesteia se va emite autorizație de construire, deci suntem în cea mai importantă etapă pe care trebuie să o stopăm”, au transmis contestatarii proiectului, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook „Salvați Sectorul 5”.

Mai mult, potrivit Buletin de București, mai mulți oameni au încercat să participe la ședința Consiliului Local Sector 5, însă accesul le-a fost refuzat pe motiv că sala ar fi fost plină.

Consilierul local USR Alex Dimitriu, care a fost și contracandidatul fiului lui Piedone la Primăria Sectorului 5, l-a acuzat pe actualul primar, Cristian Popescu Piedone, că a umplut sala cu oameni din aparatul de specialitate pentru a limita prezența cetățenilor. În cele din urmă, la insistențele consilierilor USR care s-au oferit să iasă din sală pentru a permite accesul cetățenilor, primarul Cristian Popescu Piedone a cedat parțial și a permis unor reprezentanți ai comunității să intre în sală.

Printre cetățenii care au luat cuvântul a fost și președintele Asociației Cotroceni, Mircea Bălașa, care și-a exprimat opoziția față de proiectul „coloșilor” de 35 de etaje.

„Se pot face astfel de investiții, dar nu putem să luăm cu copy-paste ce e în afară, fără să și adaptăm infrastructura. Gândiți-vă în alte țări în care s-au făcut investiții de acest fel câte străzi există pe un singur bulevard”, a declarat președintele asociației.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW