Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Proiect pentru sancționarea Federației Ruse, în cazul unei invazii în Ucraina, prezentat în Senatul SUA

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 13 ianuarie 2022

Democrații din Senatul Statelor Unite ale Americii au anunțat miercuri seară, 12 ianuarie, că au inițiat un proiect legislativ prin care vor impune sancțiuni împotriva oficialilor guvernamentali și militari ai Federației Ruse, inclusiv împotriva lui Vladimir Putin, dar și împotriva unor instituții bancare, în cazul unei invazii în Ucraina, relatează Reuters și Washington Post

Legea, susținută și de administrația de la Casa Albă, include măsuri ce ar ajuta Ucraina din punct de vedere al securității și ar încuraja SUA să „ia în considerare toate măsurile disponibile și apropiate” pentru a se asigura că Nord Stream 2, conducta de gaze ce leagă Rusia de Germania, nu devine operațională.

Proiectul de lege spune foarte clar că Senatul Statelor Unite ale Americii nu va sta degeaba în timp ce Kremlin-ul amenință cu o re-invazie a Ucrainei”, a spus Robert Menendez, președintele democrat al Comisiei pentru Relații Internaționale a Senatului american.

Totodată, Legea prevede și decuplarea băncilor Federației Ruse de la sistemul SWIFT, folosit la nivel global de instituțiile economice pentru a transmite informații între ele.

Putin nu are nevoie să își distrugă întreaga economie, cum nu are nevoie nici să sacrifice viața propriilor oameni, într-o încercare zadarnică de a redesena harta Europei”,  a precizat Menendez.

Republicanul Ted Cruz a inițiat la rândul lui un proiect legislativ, ce propune ca, în 15 zile de la adoptare, să fie luate măsuri împotriva companiilor care au ajutat la operaționalizarea Nord Stream 2. Proiectul, ce ar urma să fie votat vineri, nu este susținut de democrați și de Administrația Biden, și are șanse minime să fie adoptat.

Joi, 13 ianuarie, are loc o nouă rundă de consultări pe tema situației de la granița de Est a Ucrainei, sub egida OSCE, la care vor participa diplomați ai Statelor Unite ale Americii, NATO, Federației Ruse, dar și ai fostelor state sovietice, inclusiv oficiali de la Kiev.

Sursă foto: Vladimir Putin / Facebook

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *