Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Proiect: Interdicție pentru liderii de sindicat de a fi membri în partide politice

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 11 februarie 2022

Funcțiile de conducere în cadrul sindicatelor și organizații patronale ar putea fi incompatibile cu calitatea de membru într-un partid politic. Deputatul PNL Sebastian Burduja a depus vineri, 11 februarie, un proiect de act normativ prin care ar fi reglementată această situație. 

Burduja susține că propunerea a fost semnată de aproximativ 30 de parlamentari.

„Diverși lideri sindicali sunt sau au fost aleși locali sau parlamentari ai diverselor partide, continuând nestingheriți activitatea în asociațiile sindicale și amestecând, inevitabil, interesele membrilor de sindicat cu agenda politică.
Conflictul de interese este mai mult decât evident: aceeași persoană nu poate să facă și politică de partid, ca membru sau ca ales public, și să reprezinte și interesele partenerilor sociali. Propunerea mea legislativă scoate în afara legii astfel de situații, atât pentru conducerile sindicatelor, cât și pentru conducerile patronatelor”, a argumentat Sebastian Burduja necesitatea introducerii în lege a acestei incompatibilități.

Burduja susține că propunerea a fost semnată de aproximativ 30 de parlamentari.

Greva ilegală de la STB, declanșată de un sindicalist membru PSD

Demersul deputatului Sebastian Burduja vine după ce timp de cinci zile transport public în București a fost blocat ca urmare a unei greve ilegale, organizată de Sindicatul Transportatorilor, organizație condusă de Vasile Petrariu, care la vremea respectivă era membru PSD și consilier general ales pe listele aceluiași partid.

Legăturile politic-sindicate

Pe de altă parte, chiar dacă proiectul deputatului Sebastian Burduja va fi aprobat, nu înseamnă că toate legăturile între mediul politic și sindicate vor fi demantelate. Ion Rădoi, fost deputat PDSR (n.r. – actualul PSD), a condus sindicatul de la metrou ani la rând, până să intre în vizorul DNA, fără a mai fi membru de partid. Cu toate acestea, legăturile sale cu politicieni au rămas extrem de strânsă, iar stenogramele parchetului anticorupție sunt elocvente.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *