Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Proiect: Două zile libere pentru efectuarea screeningului în scopul depistării precoce a bolilor

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 15 octombrie 2024 Etichete: ,

Senatul a aprobat luni, 14 octombrie, un proiect de lege care propune acordarea a două zile libere pentru promovarea screeningului medical.

Aceste zile libere vor fi oferite de angajatorii din sectorul public și privat, instituții de învățământ preuniversitar și superior, precum și de unitățile militare, pentru a facilita efectuarea de controale medicale în vederea depistării precoce a bolilor.

Un amendament aprobat la acest proiect precizează că cele două zile libere pentru screening nu vor fi incluse în concediul de odihnă și vor fi acordate la cererea angajaților din ambele sectoare.

De asemenea, pentru personalul militar activ, soldați și gradați, cele două zile de permisie anuală pentru screening, acordate de instituțiile MAPN, MAI, SRI, SIE, STS și SPP, nu vor fi incluse în concediul de odihnă.

Proiectul stabilește că angajații trebuie să depună cererea pentru zilele libere cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de programarea screeningului, iar angajatorul este obligat să aprobe cererea, cu condiția ca aceasta să nu afecteze semnificativ activitatea firmei.

Dovada efectuării screeningului va fi făcută printr-o adeverință eliberată de medicul de familie, care trebuie depusă în termen de 10 zile lucrătoare.

Dacă angajatorii nu respectă aceste prevederi, vor fi amendați cu sume între 500 și 2.500 de lei, conform modificărilor aduse proiectului.

Fundamentarea acestei propuneri legislative a vizat în principal costurile tratamentelor efectuate în stadiile precoce ale bolii, care sunt mai ieftine şi mai eficace; lipsa de informare privind bolile oncologice şi lipsa programelor de screening sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului; accesarea serviciilor de screening, potrivit expunerii de motive.

Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentari PNL, sprijinit de PSD, UDMR, minorități și parlamentari independenți.

Senatul este primul for legislativ sesizat în acest caz.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW