Friday, July 1, 2022
Jurnalism corect


Proiect anti-plagiat: Renunțarea voluntară la titlul de doctor nu va mai fi permisă

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 22 noiembrie 2021

Parlamentarii Uniunii Salvați România (USR) au anunțat că au depus luni, 22 noiembrie, un proiect de lege prin care propun interzicerea posibilității de a renunța voluntar la titlul de doctor.

„USR consideră că obținerea titlului de doctor trebuie să fie o dovadă a înaltei calități a sistemului de educație românesc, cu implicații importante pe termen lung pentru piața muncii și cu efecte evidente în menținerea încrederii în eficiența și probitatea sistemului de educație”, a spus senatorul Simona Spătaru, inițiatorul proiectului de lege, potrivit unui comunicat transmis de USR.

Inițiativa legislativă s-ar aplica inclusiv în cazul persoanelor care și-au plagiat teza de doctorat și care, prin renunțarea la titlul de doctor, nu răspund în fața legii, potrivit parlamentarilor USR.

„OUG 94/2014, cel care a introdus posibilitatea de renunțare la titlul de doctor, a fost o inițiativă a Ministerului Educației, semnată de Sorin Câmpeanu, care și-a propus să mai dea un colac de salvare celor prinși cu mâța în sac, adică celor care au plagiat munca altor oameni, pentru ca apoi să se bucure de foloase necuvenite: funcții de profesori universitari, sporuri de doctorat, acces în funcții publice condiționate”, arată Ștefan Pălărie.

Concret, se urmărește abrogarea alineatelor (71) și (72) ale Art. 168 din Legea educației naționale nr. 1/2011, lucru ce ar asigura prestigiul și încrederea în privința instituțiilor și persoanelor care coordonează și urmează o școală doctorală, susține sursa citată.

Pe parcursul doctoratului, studentul-doctorand are o serie de beneficii începând cu gratuitatea învățământului, accesarea unor resurse educative excepționale samd. În același timp, conducătorii de doctorat primesc sporuri de până la 1% pentru fiecare student-doctorand. După obținerea acestui titlu, posesorul beneficiază de un statut academic special, vechime în muncă și spor salarial, potrivit legii”, se mai arată în comunicatul USR.

În ultimii ani, mai multe persoane publice au anunțat că au renunțat sau că vor renunța la titlul de doctor, după ce, în spațiul public, au apărut informații potrivit cărora tezele lor ar fi plagiate. Printre acestea se numără fostul premier Victor Ponta sau prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, care a câștigat săptămâna trecută un proces în acest sens la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com