Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Profesor, despre subiectele de la Evaluarea Națională: Elevii și părinții să nu se preocupe, dacă profesorii au făcut tot ce ține de ei. Mulți elevi știu să argumenteze natural


Absolvenții clasei a VIII-a au susținut luni, 19 iunie, proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale 2023. Elevii  au avut două texte suport, din operele lui Ioan Slavici, respectiv Octavian Paler(„Limir-împărat”, respectiv „Deșertul pentru totdeauna”). Pe baza acestor texte, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe. La subiectul al II-lea, elevii au avut o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să o caracterizeze pe Lia, personajul din textul lui Ioan Slavici. 

Imediat ce subiectele au fost transmise absolvenților, ministrul Educației, Ligia Deca, a decarat că „elevii nu ar trebui să-și facă griji”, subiectele sunt calibrate să reflecte cunoștințele lor”.  Opiniile profesorilor cu privire la gradul de dificultate sunt, însă, împărțite.

O profesoară de limba română, membră în comisia de corectare a lucrărilor de la Evaluarea Națională, Adela Roșu, a precizat, pentru Main News:  „Elevii și părinții nu ar trebui să se preocupe, câtă vreme profesorii au făcut tot ce ține de ei la clase. Însă, mă îndoiesc că Ministerul Educației are o situație clară, standard, cu privire la modul în care profesorii țin orele, astfel încât să se reflectele cunoștințele elevilor. Mai mult decât atât, având în vedere că anul acesta , la examenul de titularizare, profesorii vor susține doar proba scrisă, nu și inspecția la clasă, din cauza grevei generale, consider că va fi un minus în calitatea stilului de predare. În ceea ce privește subietele de anul acesta, elevii nu ar trebui să aibă probleme, deși(Ioan Slavici, pentru ei, a devenit desuet).  Mulți dintre ei știu să argumenteze natural. Așteptăm și „perlele”,  a precizat profesoara Adela Roșu.

Profesor-corector la Evaluarea Națională: Mă îndoiesc că Ministerul Educației are o situație clară privind modul în care profesorii țin orele

Dumitra Mitulescu, fost profesor de limba română, cu multiple rezultate la olimpiadele naționale și internaționale, susține că modul în care subiectele au fost redactate nu este schimbat foarte mult față de anii precedenți. Consideră că elevii ar fi trebuit, însă, să primească și mai multe cerințe care vizează gramatica limbii române.

Opinia unui fost profesor: „Am rezerve că Octavian Paler e potrivit pentru ei”

„Un copil de clasa a VIII-a trebuie să știe să redacteze un text argumentativ. Stilul acesta de subiecte este de prin 2000, însă, am rezerve că Octavian Paler e potrivit pentru ei.

Potrivit datelor Ministerului Educației, la Evaluarea Națională 2022, 82,4% dintre elevi  au obținut medii peste 5.

Evaluarea Națională va continua, miercuri, 21 iunie, cu proba la matematică. Pe 28 iunie se vor afișa primele rezultate, zi în care se pot depune și cotestații, iar rezultatele finale vor fi publice pe 4 iulie ac.

CITEȘTE ȘI:  Evaluarea Națională 2023. Subiectele la Limba și literatura română

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW