Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Procesul lui „Manole” | Mugur Isărescu contestă la CCR articolul de lege în baza căruia i s-a deschis dosar de colaborator. Guvernatorul BNR este acuzat că a dat Securității informații despre românii care se plângeau de frig și foame – DOCUMENT

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 4 aprilie 2021 Etichete: ,

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a contestat la Curtea Constituțională prevederile legale în baza cărora i-a fost deschis dosarul în care se cere constatarea calității de colaborator al fostei Securități. Solicitarea lui Isărescu a fost admisă de instanță în doi aprilie, potrivit minutei consultate de Main News.

Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale formulată de pârât. Dispune sesizarea Curţii Constituţionale cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a Legii nr.161/2019, a art.12 ind.1 din OUG nr.24/200 şi a art.2 lit.b teza I din OUG nr.24/2008, invocată de pârât. Pronunţată azi, 02.04.2021”, se arată în minuta citată.

Ce prevăd articolele contestate

Guvernatorul Băncii Centrale contestă un articol de lege introdus recent, prin care a fost completată o ordonanță de urgență din 2008. În baza lui, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) poate reîncepe verificările asupra unei persoane care a avut, anterior, o decizie prin care s-a stabilit că nu a colaborat cu fosta Securitate.

Mugur Isărescu deține astfel de adeverințe, însă chiar și așa, CNSAS i-a deschis proces în 2020. El contestă, de asemenea, definiția de colaborator.

Acuzat că a pârât românii care se plângeau de frig și foame

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ar fi colaborat din 1979 până în 1989 cu fosta Securitate, perioadă în care ar fi oferit note informative despre două persoane care au făcut comentarii negative la adresa nivelul de trai din România acelor vremuri, se arată în cererea adresată instanței de către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și obținută, la vremea respectivă, de Main News.

„În legătură cu atitudinea din ultimul timp a I.D., sursa poate relata: 1. Are răbufniri destul de dese de nemulțumire față de aspecte sociale precum: transportul în comun din Drumul Taberei (acuzat ca ii răpește mai mult de o ora); încălzirea locuinței în care trăiește; aprovizionarea cu alimente; programele de televiziune. Are tendința de a face comparații cu situația din alte țări. 3. Sursa a constatat o accentuare evidenta a manifestărilor de nemulțumire, după ce a divorțat,” se arată în cererea trimisă de CNSAS către Curtea de Apel București.

Într-o altă notă, guvernatorul BNR ar fi oferit informații Securității despre un anume D.W., despre care spune că „În discuții a menționat dificultățile întâmpinate de membrii comunității diplomatice din București în această iarnă (în legătură cu asigurarea gazelor și căldurii). A arătat că diplomații acreditați la București își exprimă nedumerirea în legătură cu acest lucru, întrucât de regulă membrii corpului diplomatic sunt protejați în orice țară, în România însă ei au stat în condiții mai dificile decât populația. A manifestat interes față de eventualele măsuri care vor fi luate în România pentru depășirea acestor dificultăți”.

De asemenea, CNSAS spune că Mugur Isărescu „nu a menajat interesele persoanei denunțate, nu a avut o atitudine precaută și nici de protejare a celui denunțat. A vizat îngrădirea dreptului la viață privată a celui denunțat, atât timp cât a acceptat că persoana denunțată putea să facă obiectul unor investigații suplimentare ale Securității, ca rezultat al denunțului său”.

Consilierul lui Isărescu de la BNR, Adrian Vasilescu, a transmis, atunci, că poziția instituției este că guvernatorul nu a colaborat cu fosta Securitate și a invocat precedentele adeverințe care atestă acest lucru.

DOCUMENT Cererea CNSAS de constatare a calității de fost colaborator al Securității pentru Mugur Isărescu

Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mainnews.ro/procesul-lui-manole-mugur-isarescu-contesta-la-ccr-articolul-de-lege-in-baza-caruia-i-s-a-deschis-dosar-de-colaborator-guvernatorul-bnr-este-acuzat-ca-a-dat-securitatii-informatii-despre-romani/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More here to that Topic: mainnews.ro/procesul-lui-manole-mugur-isarescu-contesta-la-ccr-articolul-de-lege-in-baza-caruia-i-s-a-deschis-dosar-de-colaborator-guvernatorul-bnr-este-acuzat-ca-a-dat-securitatii-informatii-despre-romani/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More Info here to that Topic: mainnews.ro/procesul-lui-manole-mugur-isarescu-contesta-la-ccr-articolul-de-lege-in-baza-caruia-i-s-a-deschis-dosar-de-colaborator-guvernatorul-bnr-este-acuzat-ca-a-dat-securitatii-informatii-despre-romani/ [……

  • … [Trackback]

    […] Find More here to that Topic: mainnews.ro/procesul-lui-manole-mugur-isarescu-contesta-la-ccr-articolul-de-lege-in-baza-caruia-i-s-a-deschis-dosar-de-colaborator-guvernatorul-bnr-este-acuzat-ca-a-dat-securitatii-informatii-despre-romani/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *