Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Procesul în care Gabriel Oprea a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă poate să înceapă. Decizia instanței vine după cinci ani de la moartea polițistului Bogdan Gigină

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie , at 10 iulie 2020 Etichete: , ,

Curtea de Apel București a decis că procesul în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpă poate să înceapă. Decizia este definitivă și vine la cinci ani de la moartea poliţistului Bogdan Gigină. Instanța a decis în final că rechizitoriul întocmit de DNA a fost întocmit legal.

De asemenea, CAB a mai decis că poate începe judecata pe fond în cazul societății General MPM Impex SRL şi al administratorul acesteia, Petre Mazilu, pentru ucidere din culpă.

„Respinge, ca nefondate, contestaţiile declarate de inculpaţii Oprea Gabriel, Mazilu Petre, General MPM Impex S.R.L., şi părţile responsabile civilmente Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne împotriva încheierii din camera de consiliu din data de 29.11.2019 pronunţată de judecătorul de camera preliminară din cadrul Tribunalul Bucureşti (…)”, este decizia Curții de Apel București.

Acuzațiile procurorilor DNA pot fi văzute AICI.

Decizia vine după ce, anterior, dosarul s-a plimbat între instanțe, pe motiv de competență. Trimis inițial la Instanța Supremă, a ajuns la Judecătoria Sectorului 1 și, în cele din urmă, la Tribunalul Capitalei. Mai apoi, judecătorii au cerut procurorilor să refacă investigația.

Oprea, acuzat de ucidere din culpă

Accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină a avut loc în 2015. Agentul făcea parte din dispozitivul care îl însoțea pe Gabriel Oprea.

,,La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuința sa.
Potrivit rechizitoriului, accidentul rutier care a determinat decesul polițistului rutier Gigină Bogdan-Cosmin s-a produs ca urmare a nerespectării, de către inculpații Oprea Gabriel (la acea dată ministru al afacerilor interne), Mazilu Petre (administrator și unic asociat al General MPM Impex SRL) și General MPM Impex SRL, a dispozițiilor legale și a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activități (activitatea de însoțire a ministrului de către polițiști rutieri în cazul celui dintâi, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul celor din urmă)”, potrivit DNA.

DNA susține că Oprea a beneficiat, nelegal, de coloană.

,,Începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcției de ministru al afacerilor interne, inculpatul Oprea Gabriel a dispus – cu încălcarea dispozițiilor legale privind însoțirea demnitarilor de către poliția rutieră – însoțirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliție rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte și un polițist rutier motociclist.

În acest mod, ministrul de interne de la acea dată Oprea Gabriel și-a conferit, în mod discreționar, „drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor polițiști rutieri în situații de risc sporit, și totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliție rutieră să se facă în regim de viteză sporită. Pe cale de consecință, inculpatul Oprea Gabriel a pus polițiștii rutieri care au executat această activitate de însoțire într-o situație permanentă de risc sporit, obligându-i să participe la o activitate cu un potențial ridicat de producere de evenimente rutiere”, au mai precizat procurorii. 

Gabriel Oprea a negat acuzațiile.

sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Info to that Topic: mainnews.ro/procesul-in-care-gabriel-oprea-a-fost-trimis-in-judecata-pentru-ucidere-din-culpa-poate-sa-inceapa-decizia-instantei-vine-dupa-cinci-ani-de-la-moartea-politistului-bogdan-gigina/ […]

  • … [Trackback]

    […] Here you can find 38976 more Information to that Topic: mainnews.ro/procesul-in-care-gabriel-oprea-a-fost-trimis-in-judecata-pentru-ucidere-din-culpa-poate-sa-inceapa-decizia-instantei-vine-dupa-cinci-ani-de-la-moartea-politistului-bogdan-gigina/…

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *