Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Procesul #Colectiv | Cristian Popescu Piedone: Simțeam o presiune foarte mare, nu mai judecam limpede de la numărul morților / Apelul în procesul #Colectiv se termină în iunie- UPDATE

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 12 mai 2021

UPDATE Curtea de Apel va prezenta concluziile din procesul deschis în urma tragediei din clubul Colectiv pe 14, 15 și 16 iunie, urmând ca decizia definitivă să fie pronunțată după data de 16 iunie.

Potrivit proiectului care aduce modificări asupra Codului de procedură penală, promulgat miercuri de Klaus Iohannis, judecătoarea Curții de Apel ar putea amâna pronunțarea până la 120 de zile, pentru a redacta motivarea deciziei.

UPDATE Cristian Popescu Piedone este audiat în acest moment la Curtea de Apel București. Instanța dezbate dacă ar trebui să fie introdusă drept probă declarația dată de fostul edil al Sectorului 4, la scurt timp după incendiu.

În noaptea incendiului de la Colectiv am fost prezent la fața locului în primele 15 minute de la izbucnirea incendiului și am stat până dimineața, exercitându-mi prerogativele funcției de primar. În toată această perioadă am trecut prin multe stări emoționale, motiv pentru care, după 12 ore, am dat în fața presei acea declarație pe care ulterior am retractat-o în momentul în care mi am prezentat demisia ca primar, pe care am prezentat-o nu pentru că m-am considerat vinovat, ci din respect pentru victime”, a declarat Cristian Popescu Piedone.

Actualul primar al Sectorului 5 spunea, pe 31 octombrie 2015, că nu are ce să își reproșeze și că, din punct de vedere al Primăriei Sectorului 4, Clubul Colectiv funcționa legal. Avocatul său a acuzat că declarația a fost trunchiată de mass-media.

O zi nefericită, dar un adevăr. Trunchiat, la modul in care autoritatea locală și-a îndeplinit prerogativele ad-literam(…)Declarația respectivă în fața presei am dat-o într-un moment în care simțeam o presiune foarte mare, eram emoționat. Nu mai judecam limpede, de la număratul morților”, a adăugat Piedone.

UPDATE Instanța a respins introducerea statului român, prin Ministerul Finanțelor, ca parte în dosar, motivând că autoritățile sunt reprezentate de Primăria Sectorului 4 și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Știrea inițială

Avocatul unei părți din procesul tragediei din clubul Colectiv a cerut în instanță introducerea statului ca parte în dosar, prin Ministerul de Finanțe, pentru asigurarea daunelor. Declarația prin care Cristian Popescu Piedone susținea, pe 31 octombrie 2015, că nu are ce să își reproșeze, ar putea fi introdusă drept probă în dosar. 

Procurorii se opun cererii de introducere a Ministerului Finanțelor ca parte în dosar, pe motiv că statul român este prezent prin Primăria Sectorului 4 și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

În acest moment, se discută dacă ar trebui să fie introdusă drept probă declarația dată de fostul edil al Sectorului 4, la scurt timp după incendiu.

Cristian Popescu Piedone spunea, pe 31 octombrie 2015, că nu are ce să își reproșeze și că, din punct de vedere al Primăriei Sectorului 4, Clubul Colectiv funcționa legal.

Avem la dosar toate actele, am îndeplinit toate normele legale de eliberare a acordului de funcționare (…) Legea Politiei locale spune ca pentru eliberarea acordului de funcționare trebuie să avem acordul locatarului, contractul de inchiriere, titlul de proprietate, datele de identificare de la Registrul Comertului. Locatarul da declaratie pe proprie raspundere despre ce activitatea pe care trebuie sa o desfasoare. Acordul de functionare insumeaza toate acordurile de la toate instititutiile”, mai spunea Piedone, pe 31 octombrie 2015.

Avocatul acestuia susține că declarația actualului primar al Sectorului 5 a fost fragmentată de reprezentanții mass-media la data publicării.

Ar urma să se discute schimbarea încadrării juridice

După cum Main News a scris aici, la termenul de miercuri ar urma să fie discutată și schimbarea încadrării juridice pentru funcționarii publici trimiși în judecată.

Pentru Cristian Popescu Piedone, de exemplu, schimbarea încadrării juridice ar putea reduce condamnarea dată în prima instanță de 8 ani și 6 luni de închisoare la cel mult 4 ani.

Supraviețuitorii tragediei din Clubul Colectiv au atras atenția, printr-o scrisoare deschisă, că schimbarea încadrării juridice s-ar răsfrânge asupra tuturor actelor de justiție din România și ar arăta că pedeapsa, în loc să descurajeze încălcarea legii, ar fi doar o formalitate.

Ulterior, portretele celor 65 de tineri care au murit în tragedia din 31 octombrie 2015 au fost expuse pe treptele Curții de Apel București. O acțiune asemănătoare de protest a mai avut loc miercuri, când portretele celor decedați au fost expuse în fața sediului Curții de Apel.

115 ani de închisoare în dosarul Colectiv

În decembrie 2019, Tribunalul Capitalei i-a condamnat pe patronii clubului la câte 11 ani și 8 luni de închisoare, în timp ce fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a primit opt ani de detenție. Între timp, el a devenit primarul Sectorului 5.

Cei doi pirotehniști din Colectiv au primit 9 ani și 8 luni, respectiv 10 ani. La rândul lor, cei doi pompieri au fost condamnați la 9 ani și 2 luni.

Reprezentanții firmei de artificii și fostele angajate ale primăriei au primit, de asemenea, condamnări. Însumate, sentințele ajung la 115 ani de închisoare.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com