Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Probleme majore pe lotul Aktor al Autostrăzii București Sud. Pro Infrastructură: În acest ritm, 2024 devine misiune imposibilă

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 4 martie 2024

Mobilizare extrem de slabă a grecilor de la Aktor pe lotul 3 Bragadiru – Joița (16,3 km) al Autostrăzii București Sud. Potrivit reprezentanților Asociației Pro Infrastructură, care au realizat la finele săptămânii trecute o inspecție pe șantier, dacă constructorul nu crește rapid ritmul de lucru, drumul de mare viteză nu va mai putea fi dat în folosință până la finele anului 2024.

Anul 2023 s-a încheiat, iar rezultatele în materie de infrastructură rutieră sunt sub cele așteptate. Marea dezamăgire este legată de eșecul pe secțiunea de sud a Autostrăzii A0, unde din cei 51 km aveau să fie deschiși doar 9 km, pe lotul 2.

Dacă în ceea ce privește loturile 1 și 2, unde lucrează turcii de la Alsim Alarko nu ar trebui să existe prea multe emoții în privința deschiderii integrale în cursul acestui an, marea necunoscută o reprezintă lotul 3. Grecii de la Aktor au ajuns într-un stadiu de execuție de aproximativ 60%, însă fără creșterea mobilizării, inaugurarea se va amâna pentru 2025, arată Asociația Pro Infrastructură.

„Termenul contractual de finalizare este aprilie 2024. Constructorul Aktor are șanse infime să dea în folosință lotul în decembrie. Progresul este insuficient, mobilizarea lasă foarte mult de dorit. În acest ritm, 2024 devine misiune imposibilă în câteva luni”, arată Pro Infrastructură.

Mobilizare de ochii ministrului și ai presei?

Luna trecută, în timp ce pe șantier s-a aflat ministrul Sorin Grindeanu, grecii s-au mobilizat peste media din ultimele luni. Aceștia lucrau cu 438 de muncitori și chiar au montat o primă grindă dintre cele 560. În plus, aceștia au prezentat oficialilor un grafic de lucrări care prevede finalizarea până în luna august 2024.

„Pe Lotul 3 al A0 Sud (Bragadiru – Joiţa), cu o lungime de 17,96 km, stadiul fizic al lucrărilor este de 56,6%. Antreprenorul grec trebuie să se mobilizeze mult mai bine pentru a finaliza lucrările anul acesta. Deschiderea circulaţiei şi pe Lotul 3 este extrem de importantă pentru că doar aşa se va putea asigura continuitatea pe întregul semi-inel sudic al A0 (51,19 km), între A1 (Bucureşti- Piteşti) şi A2 (Bucureşti- Constanţa), până la sfârşitul anului 2024”, a transmis Sorin Grindeanu, pe 7 februarie.

Comentarii