Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Pro Infrastructură acuză autoritățile de întârzieri legate de autostrada Nădășelu – Poarta Sălajului: Avem păduri care stau de 3 luni netăiate – VIDEO

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 18 aprilie 2022

Probleme la cele două loturi dintre Nădășelu și Poarta Sălajului, ce fac parte din Autostrada Transilvania. Deși lucrările au început anul trecut, autoritățile nu au reușit nici până acum să defrișeze pădurile aflate în calea drumului de mare viteză și nici să găsească o soluție pentru castrul roman de la Zimbor, susțin reprezentanții Asociației Pro Infrastructură. 

Într-un punct de vedere transmis duminică, 17 aprilie, în urma unei vizite pe șantier, reprezentanții API laudă eforturile constructorului UMB, care are a mobilizat în jur de 1.000 de muncitori.

Alunecările de teren întârzie proiectul

Potrivit reprezentanților API, din cauza a două alunecări masive de teren, constructorul a solicitat modificarea soluțiilor tehnice, ceea ce ar atrage costuri suplimentare de 250 milioane lei.

„În două locuri cu alunecări masive de teren trebuie modificată soluția tehnică, antreprenorul general estimând costuri suplimentare de 250 milioane lei. În zona Nădășelu (minutul 1:45 din filmare) se propune un viaduct în aval față de un simplu debleu licitat și contractat, iar în apropiere de Topa Mică (minutul 9:00) un tunel cut&cover, în planurile inițiale fiind desenat tot un debleu”, afirmă Asociația Pro Infrastructură.

Păduri care stau de 3 luni netăiate

În același timp, reprezentanții API arată cu degetul către autorități, pe care le acuză de lentoare în rezolvarea problemelor.

„Avem păduri care trebuie și tăiate după ce au fost scoase din circuitul forestier acum 3 luni, situația castrului roman de la Zimbor este tot neclară, iar CNAIR evident că nu a binevoit să decidă asupra celor două soluții necesare descrise în paragraful anterior”, susțin reprezentanții asociației.

Potrivit acestora, în cel mai optimist scenariu, șoferii vor putea circula pe noul drum de mare viteză la finalul anului 2023, însă doar dacă autoritățile vor rezolva rapid blocajele birocratice iar constructorul reușește să mențină, sau chiar să crească, mobilizarea.

Nădășelu – Zimbor (A3)

Constructor: Spedition UMB

Lungime: 30,06 km

Valoarea contractului:  1,39 miliarde de lei fără TVA

Data semnării: 22 septembrie 2020

Durata: 12 luni proiectare și 24 luni execuție

Garanție: 5 ani

Stadiu: 23%

Zimbor – Poarta Sălajului (A3)

Constructor: Spedition UMB

Lungime: 12,24 km

Valoarea contractului: 680,4 milioane de lei

Data semnării: 26.06.2020

Durata: 12 luni proiectare și 24 de luni execuție

Perioada de garanție: 10 ani

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW