Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


UPDATE Primul soldat rus judecat pentru crimă în timpul invaziei din Ucraina / Procesul a început în Kiev

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 13 mai 2022

UPDATE Primul proces în care un soldat rus este judecat pentru o crimă comisă în timpul invaziei din Ucraina se va relua miercuri, notează The Guardian.

Avocatul lui Vadim Shishimarin a spus că acesta a recunoscut fapta, dar încă nu a decis dacă va pleda vinovat în fața instanței.

Primul proces pentru crime de război comise de soldații ruși în timpul invaziei în Ucraina a început vineri, 13 mai, în Kiev, relatează The Guardian și Reuters. Comandantul unei divizii de tancuri, în vârstă de 21 de ani, este acuzat că a ucis un civil în vârstă de 62 de ani, în timp ce forțele ruse încercau să ocupe regiunea de Nord-Est a țării. 

Vadim Shishimarin este acuzat de „încălcări ale legilor și normelor războiului” și ar putea fi condamnat la închisoare pe viață, dacă va fi găsit vinovat.

Comandantul diviziei de tancuri Kantemirovskaya, din regiunea Moscova, ar fi ucis un civil pe 28 februarie, în timp ce forțele ruse se luptau în regiunea Sumî, din Nord-Estul Ucrainei, susțin autoritățile.

În momentul în care armata ucraineană se apropia de locul unde se afla Vadim Shishimarin, acesta ar fi început să tragă într-o mașină din apropiere pe care ulterior ar fi furat-o, alături de alți 3 soldați ruși.

Procurorii au precizat că, înainte, soldatul ar fi primit un ordin de la unul dintre superiori, ce i-ar fi spus să „omoare civili pentru a nu le furniza informații apărătorilor ucraineni”.

Victima lui Shishimarin, un bărbat în vârstă de 62 de ani, se afla în apropierea locuinței când ar fi fost împușcată cu arma soldatului rus, un AK-47.

Procurorii și anchetatorii din cadrul SBU (n.r. serviciile secrete ucrainene) au strâns suficiente dovezi pentru a-l acuza de încălcări ale legilor și normelor războiului, combinat cu crimă cu premeditare”, a precizat un purtător de cuvânt al parchetului, înainte ca procesul să înceapă.

Parchetul General din Ucraina a primit peste 11.000 de plângeri în legătură cu crimele de război comise de soldații ruși pe parcursul invaziei țara vecină.

Sursă foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW