Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Primul scandal de corupție în USR. Un vicepreședinte a demisionat după un caz de luare de mită

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 18 ianuarie 2020 Etichete: , , , ,

Vicepreședintele filialei din Șelimbăr, Cristina Horotan, a demisionat din USR după ce a fost acuzată de procurori că și-ar fi ajutat soțul, arhitectul șef din primăria din localitate, să ia mită 3.500 de euro de la un dezvoltator imobiliar.

„Anunţăm oficial că doamna Cristina Horotan, membru USR Şelimbăr, şi-a dat demisia din Uniunea Salvaţi România şi, implicit, din toate funcţiile deţinute. Partidul nostru va susţine necondiţionat principiile privind justiţia. La intrarea în partid, fiecare membru este verificat din punct de vedere al integrităţii şi fiecare viitor membru dă o declaraţie pe propria răspundere ca nu are fapte sub incidenţa legii penale”, se arată într-un comunicat de presă al USR Sibiu.

Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ioan Veștemean, Cristina Horotan va fi audiată de procurori vineri.

Radu Horotan, arhitect șef al Primăriei din comuna Șelimbăr, a fost reținut în vara anului trecut pentru 24 de ore. Inițial, dosarul deschis „in rem” viza infracțiunile de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane și spălare a banilor.

„În fapt s-a reţinut că suspectul, funcţionar public angajat al unei primării de pe raza judeţului Sibiu, aflat în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, a condiţionat, în mod insidios, dezvoltatorului imobiliar îndeplinirea acestor atribuţii de serviciu, respectiv avizarea favorabilă a unor documentaţii prealabile obţinerii autorizaţiei de construire, de încheierea unor contracte de prestări servicii cu o anumită societate de arhitectură, condusă în drept de complicele său, şi faptic de către el şi soţia sa, obţinând astfel un profit material injust al acestei societăţi de arhitectură, foloase materiale necuvenite care, în mod mediat, au ajuns în posesia familiei suspectului. De asemenea, soţia şi interpusul suspectului, aflaţi în cunoştinţă de cauză şi-au adus aportul la deghizarea şi încasarea mitei, în valoare de 2500 euro şi, respectiv 1000 euro”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, „În urma cercetărilor penale efectuate, s-a mai stabilit că acelaşi funcţionar public, aflat în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, a procedat la îndeplinirea unor acte din sfera îndatoririlor sale de serviciu, respectiv verificarea şi avizarea de documentaţii de arhitectură, întocmite pentru doi dezvoltatori imobiliari de către societatea de arhitectură condusă faptic de el şi soţia sa, contribuind astfel la realizarea unui folos pentru sine şi pentru soţia sa”.

Pe 17 ianuarie 2020, a fost pusă în mișcare acțiunea penală sub aspectul acelorași infracțiuni săvârșite de funcționarul public.

Cine este Radu Horotan

Radu Horotan este arhitect șef al Primăriei Șelimbăr de trei ani. Potrivit celei mai recente declarații de avere a acestuia, Horotan deține un teren și o casă cumpărate în 2018, ceasuri și bijuterii în valoare de 25.000 de euro, un cont bancar cu 40.000 de lei și împrumuturi acordate în sumă de 80.000 de lei. De asemenea, din job-ul de arhitect a primit un salariu de 45.098 de lei, soția sa având un venit anual de 30.000 de lei.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW