Monday, July 15, 2024
Jurnalism corect


Investigaţiile suedeze „consolidează suspiciuni de sabotare” a gazoductelor Nord Stream 1 şi 2

By news.ro , in Stirile zilei , at 6 octombrie 2022 Etichete: , , , , ,

Primele inspecţii efectuate săptămâna aceasta de către autorităţile suedeze la locul scurgerilor de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în Marea Baltică, ”consolidează suspiciunile de sabotaj”, prin ”detonări” care au cauzat ”pagube importante”, anunţă joi parchetul suedez, relatează AFP.

Putem constata că au avut loc detonări în apropiere de Nord Stream 1 şi 2, în zona economică exclusivă suedeză, care au antrenat pagube importante gazoductelor”, anunţă într-un comunicat procurorul special însărcinat cu ancheta părţii suedeze.

Inspecţiile la locul infracţiunii au consolidat suspiciunile unui saboraj agravant. S-au făcut confiscări la faţa locului, care vor fi examinate”, precizează el.

Suedia – care a delimitat, pentru nevoile anchetei, un perimetru de mai mulţi kilometri în care interzice accesul în zona respectivcă – a anunţat că a ridicat aceste restricţii.

Parchetul nu face absolut nicio precizare cu privire la modul în care efectuat aceste inspecţii submarine.

Serviciul suedez de informaţii a preluat, de partea suedeză, conducerea anchetei, şi se află în legătură cu procurorul special şi diverse alte autorităţi.

Nişte barbotări uriaşe de metan – cauzate de două explozii de origine necunoscută – s-au oprit luni la Nord Stream 1.

O scurgere redusă de gaze naturale continuă, joi, din Nord Stream 2, anunţă Paza de Coastă suedeză.

Rusia – suspectată că se află la originea exploziilor – a contra-atacat săptămâna trecută şi a arătat cu degetul Statele Unite, care au negat, la rândul lor, orice responsabilitate.

Foto: Danish Defence

Comentarii