Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Primarul din Timișoara trimis în judecată. DNA a încheiat cercetarea în dosarul caselor naționalizate

By Daniela Eremia , in Justitie Politic Stirile zilei , at 30 decembrie 2019 Etichete: , , , ,

DNA a finalizat cercetările în dosarul caselor naționalizate din Timișoara. Astfel, au fost trimise în judecată mai multe persoane, printre care primarul Nicolae Robu și fostul edil Gheorghe Cihandu.

În perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei nouă funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara și-ar fi încălcat atribuțiile pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparțin statului, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând o daună a statului de 42.756.719 lei.

După efectuarea urmăririi penale, s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz serviciu în legătură cu vânzarea a 207 de imobile.

Printre inculpații care au încheiat contracte presupus nelegale sunt: Miuț Nicușor-Constantin (199 contracte), Ciuhandu Gheorghe-Coriolan (61 contracte), Cojocari Ioan (61 contracte), Robu Nicolae (2 contracte), Diaconu Dan-Aurel (1 contract), Stoia Traian-Constantin (1 contract), Staia Martin (2 contracte), Vîrlea Simona (1 contract) și Iova Gabriela (1 contract).

Inculpații ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile.

Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara ar fi vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu mai erau aplicabile acelor persoane”, se arată în comunicatul DNA.

De asemenea, Statul Român a solicitat restituirea imobilelor prin revenirea acestora în propietatea statului și anularea actelor juridice. Dacă recuperarea nu este posibilă, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra bunuri imobile ce aparțin inculpaților.

Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând în principal restituirea bunurilor imobile în natură și restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunii, prin revenirea acestora în proprietatea statului și prin anularea actelor juridice produs al infracțiunii.
În subsidiar, în măsura în care repararea prejudiciului în natură nu mai este posibilă, s-a solicitat repararea prejudiciului în cuantum de 42.756.719 (9.514.392 euro).

În vederea recuperării prejudiciului, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților”, conform comunicatului.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: mainnews.ro/primarul-din-timisoara-trimis-in-judecata-dna-a-incheiat-cercetarea-in-dosarul-caselor-nationalizate/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *