Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Primarul Capitalei critică noua lege a urbanismului: Legalizează hoția

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 25 iunie 2023 Etichete: , , , , ,

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, susţine că proiectul Codului urbanismului „legalizează hoţia” şi face apel la liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, să privească „cu responsabilitate” acest act normativ. Edilul Nicușor Dan a susținut o conferință de presă, duminică, 25 iunie, în care a criticat prevederile proiectului de lege propus în materia construcțiilor urbane.

Proiectul de lege va fi  dezbătut marţi, 27 iunie, în Comisia de administraţie a Camerei Deputaţilor, iar miercuri, 28 iunie,  în Plenul Parlamentului. Nicușor Dan susține că forma actuală a proiectului de lege în materia urbanismului va distruge spațiile verzi din Capitală.

 „În primul rând, se pierde din regimul de protecţie al mai multor spaţii verzi şi, în al doilea rând, există nişte prevederi care afectează principiul legalităţii, în sensul că autorizaţii de construire emise în baza unor PUZ-uri care sunt declarate nelegale de instanţă rămân în vigoare. Tehnic, în cuvinte mai puţine, se legalizează hoţia din urbanism şi construcţii”, a precizat edilul general al Capitalei.

Nicușor Dan susține că în Cartierul Floreasca s-a construit ilegal, pe spațiul verde

Potrivit primarului general al Capitalei,  proiectul de lege supus aprobării Parlamentului nu face diferența dintre spaţiile verzi prevăzute  în documentaţiile de urbanism şi spaţiile verzi amenajate în fapt. Nicușor Dan a dat și un exemplu în acest sens:  Cartierul Floreasca, unde pe spaţiile verzi dintre blocuri au apărut în jur de 30 de clădiri, „cu încălcarea legii”.

Primarul Nicușor Dan a precizat că a depus amendamente la acest proiect și speră ca parlamentarii să le aibă în vedere. Unul dintre acestea se referă la Planurile Urbanistice Zonale(PUZ), pe care Nicușor Dan consideră că trebuie să fie aprobate de Consiliul General al Capitalei, nu de consiliile locale, așa cum se prevede în actuala formă a Codului urbanismului.

CITEȘTE ȘI:  Nicușor Dan a cerut agenților economici să desființeze terasele ilegale din Centrul Vechi până la 1 iulie

 Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii