Sunday, May 5, 2024
Jurnalism corect


Prima reacție a lui Dacian Cioloș, din postura de președinte USR PLUS: Nu-mi doresc să intru în Guvern, vreau să mă ocup de partid

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 1 octombrie 2021

Dacian Cioloș, ales vineri, 1 octombrie, președinte al USR PLUS, a anunțat că partidul își va propune să câștige alegerile prezidențiale, parlamentare și locale din anul 2024 și a precizat că formațiunea pe care o conduce are un rol important de jucat în plan politic, până în acel moment.

Vom avea multe de făcut împreună, dar, un pas important, rezultatul arată că nu există falii între foști usr-iști și foști plus-iști și arată că putem lucra împreună”, a declarat Dacian Cioloș, la finalul competiției interne din USR PLUS.

Noul președinte al partidului a ținut să îi mulțumească și fostului co-președinte USR PLUS, Dan Barna.

Vom lucra împreună. Îmi doresc să ținem împreună toate forțele pe care le avem, pentru că avem nevoie de experiența celor care și-au asumat responsabilități. Vom găsi modalitatea să lucrăm împreună, eu asta îmi doresc”, a precizat noul președinte USR PLUS.

Cioloș a mai vorbit și de scenariile referitoare la moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Florin Cîțu, precizând că detalii suplimentare le va oferi după ce partidul își va desemna și noua componență a Biroului Politic Național.

Toate varaintele sunt pe masă, mai puțin aceea de a-l susține pe Florin Cîțu. Nu pentru că avem obsesie cu Florin Cîțu, dar a dat examen și a picat, cel puțin cu USR PLUS. Nu ne mai putem permite să riscăm încrederea pe care am primit-o de la alegătorii români cu un premier imprevizibil și care nu știe să aprecieze o relație de parteneriat”, a explicat Cioloș.

Liderul Renew Europe a precizat că va renunța la șefia grupului din Parlamentul European și că nu va ținti nicio funcție în Guvern, întrucât își dorește să se ocupe de partid.

Nu-mi doresc să intru în Guvern, vreau să mă ocup de partid, vom vedea la momentul respectiv cine va intra în Guvern(n.r. în cazul în care se vor face negocieri cu PNL și UDMR, după moțiunea de cenzură)”, a adăugat fostul premier.

CITEȘTE ȘI: Dacian Cioloș l-a învins pe Dan Barna în lupta pentru șefia USR PLUS

Principalele declarații ale lui Dacian Cioloș:

– Condoleanțe celor care și-au pierdut apropiați în incendiul de la Constanța(…)Nimeni și nimic nu poate să explice și să jusitifice pierderea de vieți omenești din neglijență, indiferență sau alte motive.

– Revenind la alegerile interne, vreau să le mulțumesc colegilor de partid care au votat în număr foarte mare. Am dovedit că putem avea maturitate și înțelepciune să ducem la bun sfârșit un proces democratic, cu toate dificultățile aferente. Mi se pare foarte importantă participarea la vot, pentru că cei din USR PLUS cred în acest proiect al fuziunii și îl validează printr-o participare masivă la alegeri.

– Toți cei care s-au implicat în acest proces, am avut și sesizări și plângeri, o parte clarificate de comisia electorală, o parte rămân să fie clarificate. Dincolo de orice, mi se pare important să limpezim lucrurile

– Mi-aș dori să avem cât mai multe astfel de ocazii pentru ca membrii de partid să participe la deciziile pe care le luăm în partid. Cerem transparență, onestitate, aceste lucruri trebuie să le dovedim în partid, înainte de a le cere celor din afară. Aceste lucruri vor trebui clarificate în perioada următoare.

– Pentru că avem nevoie să întărim acest partid, e important ca cei care au făcut acest pas să se înscrie în usr și în plus să se simtă ei înșiși bine în acest partid, să îi convingă pe ceilalți să vină, pentru că ro are nevoie de o alternativă pentru modernizare, reformă, așa cum stau lucrurile pe arena politică, USR PLUS va avea un rol important de jucat până în 2024 pentru a oferi o alternativă reală în modernizarea României.

– Mâine vom alege Biroul Național (BN), astfel de decizii sunt discutate și luate în BN. Dacă va fi nevoie, vom merge în Comitetul Politic. N-o să vă spun azi mai multe decât ceea ce știți. Știți care a fost poziția USR PLUS, nu cred că se va schimba. Putem intra într-un Guvern de coaliție cu PNL și UDMR dacă avem un Guvern cu care putem lucra, iar acel premier nu poate fi Florin Cîțu.

– Vom avea săptămâna viitoare moțiunea de cenzură, pe care o vom susține. După ce vom vedea rezultatele, vom putea discuta în alte condiții și vom vedea ce își dorește PNL, pentru că deocamdată nu e clar ce își dorește PNL.

– În 2023 îmi voi depune mandatul pentru că mi se pare important să avem o decizie așezată, să tragem niște concluzii, în 2023, înainte de alegerile din 2024. Obiectivul nostru e să câștigăm aceste alegeri, să oferim o alternativă viabilă, e important să luăm cele mai bune decizii să mergem în fața românilor cu un proiect solid.

– Voi merge zilele viitoare pentru că am lucruri de clarificat. Dacă sunt ales președintele partidului, voi renunța la poziția de președinte Renew. Voi merge să îi informez pe colegi, evident că voi fi prezent împreună cu restul echipei la orice discuții și negocieri.

– În ultimele 8 luni, și Ministerul Sănătății a fost condus de USR PLUS și Min Fondurilor Europene, cele 2 ministere au propus o alocare bugetară de 50 de mil de euro pentru modernizări și reparații de urgență ale spitalelor, mai ales secții ATI, pentru că știam că sunt probleme la mai multe spitale. Exista și există posibilitatea de a avea acces la aceste fonduri, dar presupune ca cei care gestionează aceste spitale să pregătească proiectele. Din cei 50 de miliarde de euro, doar 7 proiecte au fost aprobate, iar 30-30 și ceva depuse. Fiecare are o responsabilitate, acest spital este în coordonarea directă a primăriei și uitați-vă la cine a fost manager și la cum a fost numit, cum a fost evaluat.

Sursă foto: INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *