Friday, July 5, 2024
Jurnalism corect


Prim-ministrul Georgiei a semnat cererea de aderare a țării sale la Uniunea Europeană

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 3 martie 2022

Prim-ministrul georgian Irakli Garibashvili a semnat joi, 3 martie, cererea de aderare la Uniunea Europeană, pe modelul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, notează publicația gruzină de limbă engleză Civil.ge.

„Solicitarea de aderare la UE este încă o piatră de hotar pe calea integrării europene a Georgiei”, a declarat premierul georgian, într-o alocuție specială înainte de semnare.

„Georgia este un stat european”, a continuat el, adăugând: „Țara noastră a aparținut întotdeauna culturii europene și spațiului civilizat de-a lungul istoriei sale lungi și continuă să aducă o contribuție valoroasă la protecția și dezvoltarea sa”.

În ultimele zile pe străzile din Tbilisi au fost proteste de amploare împotriva agresiunii militare a Federației Ruse asupra Ucrainei, unii dintre manifestanți reclamând și atitudinea indiferentă a cabinetului Garibashvili în legătură cu această situație. De altfel, executivul georgian a refuzat să se alăture regimului de sancțiuni adoptat de Uniunea Europeană contra Moscovei, cu toate că între Georgia și Federația Rusă nu există relații diplomatice.

În anul 2008, pe fondul încercărilor de balansare externă către Uniunea Europeană și NATO, Georgia a fost atacată de Armata Rusă. La fel ca acum în Ucraina, pretextul Moscovei a fost apărarea compatrioților, despre care spuneau că sunt asupriți, însă în realitatea miza era menținerea acestui stat în sfera sa de influență. Războiul s-a încheiat cu înfrângerea Georgiei și impunerea controlului de către Federația Rusă asupra Abhaziei şi Osetiei de Sud. În aceste două regiuni Kremlinul a instalat regimuri marionetă, care însă nu sunt recunoscute de Georgia și nici de comunitatea internațională.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW