Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Prezența la vot în alegerile prezidențiale și referendumul din Moldova: câți alegători au optat pentru votul prin corespondență și câți au renunțat

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 18 octombrie 2024 Etichete: ,

Vineri, Angelica Caraman, președinta Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, a declarat că procesul de primire a voturilor prin corespondență de la moldovenii din străinătate s-a încheiat joi seară, la ora 18:00, ora locală din țările respective. Această opțiune de vot prin corespondență a fost introdusă pentru prima dată în anumite state, inclusiv SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda, relatează News Maker.

Conform datelor furnizate de Angelica Caraman, birourile electorale din străinătate au primit 1.344 de plicuri cu voturi, cu 464 mai puține decât numărul total de plicuri trimise alegătorilor.

„Celelalte plicuri care vor fi recepţionate peste acest timp vor fi declarate deja nevalabile”, a precizat Caraman.

Pentru turul al doilea al alegerilor, procesul de recepționare a plicurilor va începe după ce Comisia Electorală Centrală va anunța oficial candidații calificați, în cazul în care va fi necesară organizarea unei runde suplimentare de vot.

În acest an, Parlamentul de la Chișinău a adoptat o inițiativă legislativă care introduce votul prin corespondență ca proiect-pilot pentru anumite țări, oferind astfel o nouă modalitate cetățenilor moldoveni din diaspora să își exprime opțiunea electorală. Pentru a beneficia de această opțiune la alegerile din 20 octombrie, alegătorii au trebuit să se înregistreze în prealabil până la data de 6 septembrie.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW