Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Prevenirea consumului de droguri prin informarea părinților/Directorul Agentiei Antidrog: Tinerii au șanse, dacă sunt depistați la timp

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 30 august 2023 Etichete: , , ,

Peste 300.000 de persoane au beneficiat de informații de prevenire a consumului de droguri în prima jumătate a anului 2023. Mesajele preventive au fost adaptate pe categorii de vârstă și specific fiecărui mediu social. Într-o opinie exprimată pentru Main News, directorul Agenției Naționale Antidrog(ANA), comisar-șef de poliție, Ramona Dabija, a menționat „că tinerii consumatori de droguri au șanse să se recupereze, să renunțe definitiv la substanțele interzise, dacă sunt depistați din timp”. 

Oficialul ANA spune că sunt cazuri în care adolescenții s-au „transformat” din consumatori în voluntari ai centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog.

„Tinerii trebuie să știe că Agenția Antidrog nu le face dosare penale, le oferă gratuit suport de specialitate(n.r. în cazul consumatorilor), iar părinții trebuie să înțeleagă că pot apela la specialiști( consilieri antidrog, psihologi, medici psihiatri). E nevoie de o rețea de siguranță, în care toată familia consumatorului de droguri poate primi suport de specialitate, ceea ce se va implementa începâd cu acest an școlar”, a menționat directorul Agenției Naționale Antidrog, Ramona Dabija, pentru Main News.

Această măsură de prevenire a consumului de droguri în România  vine în contextul în care vârsta de debut pentru consumul de droguri este de doar 13 ani, potrivit unor statistice ANA.

Unul din zece români a consumat un tip de drog

Cel puţin unul din zece români, cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani, a consumat un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat şi în ultimul an (consum recent), arată un raport al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).

Agenția Națională Antidrog (ANA) a oferit servicii medico-psiho-sociale pentru 1799  consumatori de droguri, în primele șase luni ale anului 2023. Procurorii DIICOT au trimis la consiliere 687 de persoane consumatoare, iar 225 dintre acestea au fost deja incluse în serviciile de asistență oferite de ANA.

Reprezentanții ANA spun că, în perioada ianuarie – iunie a.c, au fost realizate la nivel național 2.648 de informări acordate persoanelor care s-au adresate centrelor ANA pentru a solicita servicii de asistență, 3.314 evaluări medico-psiho-sociale, 4.789 şedinţe de consiliere psihologică și socială și 4.643 şedinţe de management de caz. Informarea, respectiv acțiunile de prevenire se realizează prin intermediul centrelor județene subordonate ANA.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea 

Comentarii