Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Prevederile finale ale OUG privind noile măsuri din domeniul Energiei. Acestea se aplică pentru februarie și martie

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 25 ianuarie 2022

UPDATE Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat, după ședință, că Guvernul a adoptat noile măsuri pentru plafonarea preţurilor şi compensarea facturilor la energie electrică şi gaze naturale, așa cum anunțase premierul anterior.

„Astăzi am aprobat ordonanţa de urgenţă prin care, începând cu data de 1 februarie, se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor. Practic, pentru toţi consumatorii casnici, pentru toţi românii care deţin o locuinţă, scade plafonul de la 1 leu pe kW la 0,80 de bani pe kW pentru energie electrică şi de la 0,37 bani pe kW la 0,31 de bani pe kW, indiferent cât consumă. Dacă, în plus faţă de acest lucru, consumă 500 kW lunar şi 300 de metri cubi lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară şi, practic, vor plăti 0,68 de bani pentru energia electrică şi circa 0,22 de bani pentru gazele naturale – aici vorbim de toate taxele incluse”, a afirmat acesta într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Știrea inițială

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marți, la debutul ședinței de guvern, că va fi adoptat noul set de măsuri în domeniul energiei, în ciuda declarațiilor făcute anterior în cursul zilei de Marcel Ciolacu, liderul PSD. Totodată, prim-ministrul a anunțat înființarea Comitetului interministerial în domeniul energiei, obiectivul principal fiind identificarea de soluții pentru protejarea cetățenilor și a sectoarelor economice de efectele crizei energetice. 

„Aprobăm în ședința de guvern de azi un nou set de măsuri care să vină în sprijinul cetățenilor și al economiei, astfel încât să putem contribui la păstrarea locurilor de muncă și desfășurarea activităților economice în condiții de competitivitate.

Astfel, pentru populație, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 de bani pe kilowatt-oră energie electrică și 0,31 bani kilowatt-oră la gaze naturale, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 kilowatt-oră la energie electrică sau 300 mc la gaze naturale, se va plăti 0,68 de bani pentru kilowatt-oră la energie și circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse.

Am decis ridicarea nivelului de compensație pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice astfel încât efectele să fie cât mai puțin resimțite de către oameni și economia românească, având nevoie acum mai mult decât oricând de susținere pentru redresarea post-pandemie.

Pentru consumatorii non-casnici, IMM-uri și industria alimentară, vom plafona prețurile la un leu pe kilowatt-oră TVA inclusiv pentru energie electrică și 0,37 bani kilowatt-oră la gaze naturale. Pentru CET-uri este deja activă o schemă dedicată de ajutor de stat. În ce privește măsurile de care beneficiază marii consumatori de energie, după cum se știe, în decembrie, anul trecut, au fost alocate 130 de milioane de euro pentru susținerea acestora. La nivelul Ministerului Energiei se discută în prezent cu reprezentanții Comisiei Europene în vederea continuării acestei forme de sprijin”, a declarat Nicolae ciucă la începutul ședinței Executivului.

El a punctat că acest set de noi măsuri „se va aplica pentru lunile februarie și martie”, exact cum a precizat și ministrul Virgil Popescu încă de dimineață.

Comitet interministerial pentru găsirea de soluții

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a anunțat, totodată, că a decis înființarea Comitetului interministerial în domeniul energiei, structură ce are ca obiectiv identificarea de soluții pentru protejarea cetățenilor și a sectoarelor economice de efectele crizei energetice.

„Comitetul interministerial are ca principale atribuții stabilirea cauzelor creșterii prețurilor la energie și identificarea celor mai potrivite soluții aplicabile pe termen scurt, mediu și lung, în vederea limitării efectelor creșterii prețurilor la energie”, a mai punctat el.

Ulterior, într-un comunicat de presă, Executivul a precizat cine va face parte din comitet.

„Din Comitet vor face parte reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului, Secretariatul General al Guvernului, ministerului Energiei, ministerului Economiei, ministerului Finanțelor și Agenției Națională pentru Resurse Minerale.

La reuniunile Comitetului participă, în calitate de invitați permanenți, reprezentanți ai Consiliului Concurenței, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, Societății Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale „OPCOM“ – S.A., Bursei Române de Mărfuri – S.A., precum și reprezentanți ai producătorilor, transportatorilor și ai furnizorilor de energie, ai confederațiilor patronale și sindicale, ai structurilor asociative și ai mediului academic”, a transmis Guvernul.

Context

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marți, 25 ianuarie, că noua ordonanță de urgență privind măsurile din domeniul Energiei va fi adoptată în ședința de astăzi a Executivului. Popescu a punctat însă că noua schemă de compensare a facturilor la energie şi gaze se va aplica începând cu 1 februarie, nu retroactiv.

„Astăzi, în Guvern, venim cu o nou proiect de ordonanţă, am văzut inclusiv observaţiile şi o parte din ele, ale industriei, se vor regăsi la această ordonanţă. De aceea am şi pus-o în transparenţă decizională, tocmai pentru a avea şi un feedback din piaţă (…)

Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi toate discuţiile pe care le-am avut… principiul legii, principiul constituţional spune clar: nicio lege nu acţionează retroactiv şi nu vrem să afectăm ulterior aplicarea acestei ordonanţe. De aceea, părerea unanimă a fost că nu se poate aplica retroactiv, ci va avea un termen clar de la 1 februarie”, a declarat Virgil Popescu marți, pentru DC News, citat de News.ro.

În schimb, președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat că această OUG nu va intra în ședința Executivului de marți. Întrebat de jurnaliști dacă ordonanța privind facturile la energie se poate aplica și din ianuarie, Ciolacu a replicat: „O să luăm decizia mâine”, potrivit știrileprotv.ro.

Întrebat concret dacă nu se va lua decizia în ședința de guvern de astăzi, liderul social-democraților a răspuns negativ.

„Vă rog eu frumos, întrebaţi pe prim-ministru”, a mai afirmat preşedintele PSD.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *