PressOne: Lucian Bode a dat în judecată UBB, în încercarea de a bloca un verdict iminent de plagiat – UPDATE

Ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a dat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), într-o încercare disperată de a bloca emiterea unui previzibil verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat, relatează publicația PressOne.
Teza pe baza căreia ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și-a obținut titlul de doctor în relații internaționale și studii de securitate, este plagiată în proporție de 18,5%, cel puțin asta relevă o anchetă publicată joi, 24 noiembrie, de Emilia Șercan, în publicația PressOne. Procentul plagiat de Bode din textul tezei sale doctorale, conform jurnalistei, este cu mult mai mare decât cel de 2,95% stabilit recent de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj (UBB), instituția care în urmă cu patru ani i-a conferit titlul academic.
Lucian Bode s-a înscris la Școala doctorală de Relații Internaționale și Studii de Securitate în 2011, iar șapte ani mai târziu a obținut titlul de doctor pe baza lucrării „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul Secolului XXI. România în context european actual”, arată sursa citată.
Potrivit PressOne, teza lui Lucian Bode include conținut plagiat în cel puțin 65 de pagini din totalul de 194 ale lucrării. Emilia Șercan arată că ministrul Lucian Bode a introdus în „arsenalul metodelor de fraudă folosite în România” plagiatul prin traducere, care poate trece nedetectat de softurile pentru detectarea plagiatului. Verificarea cu un astfel de soft a fost introdusă în 2016 ca instrument obligatoriu de verificare a tezelor înainte de susținere.
Teza lui Bode, reanalizată
Chiar în ziua publicării articolului, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a anunțat că se autosesizează și va reanaliza teza de doctorat a ministrului Bode.
UBB a precizat că va coopta în analiză și experți internaționali independenți.
Bode cheamă în judecată UBB
Deși în cazul primului verdict a făcut considerații apreciative asupra Comisiei de Etică a UBB, pus în fața unei noi verificări, ministrul de interne încercă să blocheze un verdict previzibil de plagiat, notează PresOne.
Reprezentat de casa de avocatură Mușat și Asociații, cea care îl apără pe premierul Nicolae Ciucă în scandalul acestuia de plagiat, Lucian Bode a dat în judecată, pe 5 ianuarie 2023, Comisia de Etică a UBB. Mai exact, arată PressOne, ministrul contestă decizia prin care această entitate s-a autosesizat pentru a reanaliza teza sa de doctorat.
Conform aceleași surse, anterior deschiderii procesului, Lucian Bode a notificat Universitatea „Babeș-Bolyai” printr-o plângere prealabilă, în care a cerut să fie oprită analizarea tezei și emiterea unui nou verdict pe motiv că teza i-a mai fost analizată anterior.
Potrivit PressOne, prin procesul deschis la Tribunalul Sălaj, județ pe care Lucian Bode îl controlează din punct de vedere politic, acesta speră să blocheze in extremis o decizie care ar arăta că lucrarea sa, intitulată „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul Secolului XXI. România în context european actual”, este una plagiată.
Primul termen de judecată este fixat la data de 17 ianuarie. Dacă până atunci Comisia de etică va emite un verdict, procesul va rămâne fără obiect.
Reacția rectorului UBB
Rectorul Daniel David a precizat că Universitatea Babeș Bolyai va continua demersurile academice și va continua analiza tezei de doctorat a ministrului de Interne.
„Domnul ministru Bode a considerat că UBB nu ar trebui să facă o astfel de analiză şi ne-a acţionat în instanţă. Noi credem că, aşa cum am făcut în prima etapă o analiză, o putem face şi în a doua. O să ne prezentăm şi în instanţă şi vom vedea ce decide instanţa. Până atunci, noi mergem pe partea academică într-o manieră în care, dacă sunt probleme, domnul ministru va răspunde, dar nici mai mult, nici mai puţin decât a greşit în teza respectivă, dacă vom identifica acele probleme. Dar a nu face o astfel de analiză, nu poţi să ceri unei universităţi să nu analizeze nişte suspiciuni la o teză care s-a dat în universitatea respectivă”, a declarat Daniel David, citat de News.ro.
Totodată, rectorul UBB a menționat că nu a primit „nicio sesizare și nicio decizie” prin care să oprească procesul.
„Domnul ministrul Bode are dreptul să facă asta. Noi avem în acelaşi timp dreptul să gândim academic şi să spunem că, dacă sunt probleme într-o teză susţinută la o universitate, noi trebuie să le identificăm, să cerem corectarea lor şi să sesizăm consiliile care pot să ducă decizii mai departe. Nu mă sperie, vă spun de ce. În toate marile universităţi ale lumii o să găseşti astfel de situaţii problematice. Adică să nu ne imaginăm că nu sunt probleme de plagiat la Harvard sau la Stanford. Sigur, contează cât de des şi, foarte important, cum abordezi fenomenul ăsta. Dacă îl ascunzi sub preş, dacă nu vrei să vorbeşti despre el, găseşti nişte explicaţii. Noi avem nişte mecanisme transparente. Am spus ce facem, de ce facem şi dăm rezultatele într o manieră transparentă. Asta putem să facem ca universitate şi asta o să facem”, a adăugat Daniel David.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin