Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Președintele Kazahstanului susține că a învins o „lovitură de stat”, iar militarii ruși vor pleca în curând

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 10 ianuarie 2022

Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a declarat luni, 10 ianuarie, că țara sa a învins „o tentativă de lovitură de stat”, pe fondul protestelor violente de săptămâna trecută, și a insistat că trupele trimise de Rusia în țară vor „pleca în curând”.

În timpul unei videoconferințe a liderilor din mai multe țări ex-sovietice din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), omologul său rus Vladimir Putin a confirmat că militarii vor pleca imediat ce misiunea lor se va încheia, relatează The Hindu.

Amintim că la cererea lui Tokayev, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia, a trimis trupe pentru a restabili ordinea în Kazahstan, intervenție care a venit într-un moment de mare tensiune între Rusia-SUA și chiar înaintea discuțiilor din această săptămână privind criza din Ucraina.

Țara din Asia Centrală a fost zguduită de cele mai grave violențe din istoria sa recentă, dar viața în cel mai mare oraș al Kazahstanului, Almaty, părea să revină la normal luni – conexiunea la internet a fost restabilită, în timp ce națiunea a marcat o zi de doliu naţional pentru victimele revoltelor recente din ţară.

„Până la data de 10 ianuarie, 7.939 de persoane au fost reținute”, a transmis luni Ministerul de Interne într-un comunicat.

Tokayev a precizat, în cadrul videoconferinței, că „militanți înarmați” au folosit drept pretext protestele pentru a încerca să preia puterea. „Scopul lor principal era evident: subminarea ordinii constituționale, distrugerea instituțiilor guvernamentale și preluarea puterii. A fost o tentativă de lovitură de stat”, a spus Tokayev.

OTSC a desfășurat puțin peste 2.000 de soldați și 250 de echipamente militare, a menționat liderul kazah, promițând că detașamentul va părăsi țara „în curând”.

Mai multe voci și-au exprimat îngrijorarea că Moscova ar putea profita de această misiune pentru a-și consolida influența în fostul stat sovietic, secretarul de stat al SUA Antony Blinken avertizând săptămâna trecută că, „odată ce rușii sunt în casa ta, uneori este foarte dificil să-i faci să plece” .

Context

Revolta din Kazahstan a pornit de la o Lege adoptată la 1 ianuarie, ce a făcut ca prețul GPL-ului să crească incontrolabil. Ulterior, s-a transformat într-o mișcare îndreptată împotriva fostului președinte Nursultan Nazarbayev, în vârstă de 81 de ani, ce a condus țara din timpul Uniunii Sovietice până acum 3 ani.

Chiar dacă s-a retras de la conducerea țării, Narazbayev a rămas, în schimb, în alte funcții ce i-au permis să rămână influent. Abia miercuri, pe fondul protestelor, s-a retras și de la șefia Consiliului de Securitate al țării, funcție preluată ulterior de către actualul șef al statului.

Amintim că vineri, 7 ianuarie, Toakev a transmis că le-a cerut forțelor de ordine să nu aibă milă și să îi împuște pe protestatari, pe care îi numea „teroriști și bandiți”.

„Militanții nu au renunțat la arme, continuă să comită crime sau să se pregătească pentru ele. Lupta împotriva lor trebuie să ajungă la final. Cine nu se predă, va fi distrus. Le-am ordonat autorităților și armatei să împuște fără să avertizeze înainte”, a spus Tokaev, vineri, într-o declarație de presă transmisă la televizor.

Foto: Captură YouTube/ Global News

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW