Monday, November 4, 2024
Jurnalism corect


Președintele Iohannis a promulgat Legea offshore

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 25 mai 2022

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 25 mai, Legea offshore, a anunțat Administrația Prezidențială.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 25 mai 2022, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore (PL-x 262/11.05.2022)”, se arată în anunțul Președinției.

Camera Deputaților a adoptat miercuri, 18 mai, în calitate de for decizional, modificările aduse Legii Offshore, cea care reglementeză operațiunile de exploatare a zăcămintelor de petrol și gaze atât în perimetrele offshore, cât și onshore de adâncime.

Legea a fost adoptată cu 248 voturi „pentru” și 34 voturi „împotrivă”.

Înainte de votul din Parlament, premierul Nicolae Ciucă a spus că România va atinge independența energetică în decurs de 5 ani.

„La sfârșitul lunii iunie vom avea prima moleculă de gaz din Marea Neagră care va intra în sistem”, a declarat Nicolae Ciucă, în cadrul unui summit de business.

Proiectul prevede cote de impozitare progresivă, în funcție de prețul gazelor, ușor mai mici decât varianta aflată acum în vigoare, adoptată la inițiativa lui Liviu Dragnea, cea care a blocat investiții privind extragerea gazelor din Marea Neagră. Acestea ar urma să fie actualizate începând de la 1 ianuarie 2023, în raport cu indicele anual al preţurilor de consum.

  • a) 15% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 85 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 100 lei/MWh;
  • b) 30% din veniturile suplimentare  obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 100 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 115 lei/MWh;
  • c) 35% din veniturile suplimentare  obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 115 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 130 lei/MWh;
  • d) 40% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 130 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 145 lei/MWh;
  • e) 50% din veniturile suplimentare  obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 145 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 160 lei/MWh;
  • f) 55% din veniturile suplimentare  obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 160 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 175 lei/MWh;
  • g) 60% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 175 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 190 lei/MWh;
  • h) 70% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 190 lei/MWh.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, transmitea atunci că România va deveni un stat independent energetic și un important jucător în Estul Europei pe piața energetică.

„Am adoptat un set de măsuri privind stabilitatea regimului fiscal şi de redevenţe petroliere, precum şi eliminarea impozitării suplimentare a veniturilor pentru preţurile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (între 45,71 lei/MWh şi 85 lei/MWh), cu menţinerea grilei de impozitare în urma practicării unor preţuri mai mari de 85 lei/MWh”, a scris ministrul, pe Facebook.

Liberalul a mai precizat că nivelul maxim pentru deducerea investițiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar a fost crescut la 40%, a fost eliminată limitarea deducerii investițiilor pentru calculul impozitului pe profit, a fost reglementat regimul fiscal pentru perimetrele onshore de adâncime și a fost eliminată utilizarea prețului de referință în determinarea bazei de calcul a impozitului asupra veniturilor suplimentare.

USR, în schimb, a acuzat coaliția PNL-PSD-UDMR că a blocat amendamentul prin care propunerea ca banii obținuți de statul român în urma exploatărilor să fie alocați Pilonului II de pensii.

„În forma votată de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, banii obținuți de statul român ca impozite suplimentare se vor colecta într-un cont special, care va fi folosit pentru a finanța noi rețele de distribuție a gazelor naturale, pentru extinderea celor deja extinde, dar și pentru „alte investiții stabilite prin hotărâre a Guvernului”.

Practic, se va repeta schema de la Fondul Național de Dezvoltare, când 2,25 miliarde de euro (echivalentul a 3% din PIB), bani proveniți din privatizarea BCR, au fost risipiți în cheltuieli curente ale statului, deși trebuiau să fie investiți în drumuri, spitale și școli din România.

USR a propus, în schimb, un mecanism concret, pe model norvegian, prin care veniturile pe care statul român le va obține din exploatarea gazelor din Marea Neagră să ajute cu adevărat economia țării și pe viitorii pensionari. Mai precis, USR a propus ca acești bani să meargă în Pilonul II de pensii al fiecărui român, iar administratorii de Pilon II să îi investească mai departe în economia românească”, se arăta într-un comunicat al USR, transmis la acea vreme.

Foto: Administrația Prezidențială

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *