Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Președintele francez Emmanuel Macron va vizita Israelul în zilele următoare

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 23 octombrie 2023 Etichete: , , ,

Președintele francez Emmanuel Macron va vizita marți Tel Avivul pentru discuții cu premierul Benjamin Netanyahu, a anunțat biroul său, potrivit The Times of Israel.

Vizita sa are loc la mai bine de două săptămâni după ce Hamas a luat cu asalt Israelul, la 7 octombrie, și a ucis cel puțin 1.400 de persoane, majoritatea civili care au fost împușcați, mutilați sau arși de vii în prima zi a atacului. Printre aceștia se numără 30 de cetățeni francezi. De asemenea, cel puțin 212 persoane au fost luate în Gaza ca prizonieri

Potrivit publicației menționate, șapte cetățeni francezi sunt încă dați dispăruți: s-a confirmat că unul dintre ei, o franțuzoaică, se află printre ostaticii luați de Hamas. Macron a declarat că se crede că și ceilalți ar fi ostatici, dar nu a existat încă o confirmare.

Israelul spune că aproximativ 2.500 de teroriști au luat parte la atacul pe mai multe fronturi, dintre care 1.500 au fost uciși în confruntări înainte ca armata să recâștige controlul asupra zonei atacate.

De atunci, peste 4.600 de palestinieni, în principal civili, au fost uciși în întreaga Fâșie Gaza în bombardamentele israeliene neîncetate, spune Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas. Cifrele grupării nu pot fi verificate independent și se crede că includ proprii luptători și victimele unei explozii la un spital din orașul Gaza, la 17 octombrie.

Călătoria lui Emmanuel Macron vine după vizita mai multor oficiali în Israel

Călătoria lui Macron va avea loc după ce președintele american Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz, premierul britanic Rishi Sunak și premierul italian Giorgia Meloni au vizitat deja Israelul. Biden a discutat duminică la telefon cu acești lideri, alături de Macron și de canadianul Justin Trudeau, despre război.

Președintele american a vorbit separat cu Netanyahu, care a avut duminică discuții suplimentare cu Macron, cu premierul spaniol Pedro Sanchez și cu premierul olandez Mark Rutte, acesta din urmă fiind de asemenea așteptat să viziteze Israelul marți.

Netanyahu a subliniat că Israelul este „hotărât să elimine capacitățile militare și de guvernare ale Hamas” și a mai spus că „victoria Israelului asupra Hamas ar fi o victorie pentru întreaga lume”, potrivit presei israeliene.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii