Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Președintele, despre PNRR: Nu e nicio catastrofă. Va fi lucrat până este foarte bun și va fi implementat

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 23 aprilie 2021

Klaus Iohannis susține că Guvernul va analiza observațiile Comisiei Europene în legătură cu Planul Național de Redresare și Reziliență. Președintele a precizat că PNRR va fi lucrat până când va fi considerat „foarte bun” și va putea fi implementat. 

Iohannis a precizat că termenul stabilit de Comisia Europeană pentru finalizarea PNRR, anume 30 aprilie 2021, ar fi orientativ.

Comisia Europeană începe să recomande țărilor să lucreze la planuri bune, decât să le termine într-o zi anume. Vom lucra pe PNRR să fie bun, să fie acceptat de comisie și să fie implementat de noi(…) Am auzit politicieni care anunță catastrofă, nu e nicio catastrofă(…) Prima formă a fost discutată de Comisie, fiecare și-a făcut observațiile, le vom analiza(..)vom face ultimele corecturi, planul va merge înainte. Va fi lucrat până este foarte bun și va fi implementat”, a declarat Klaus Iohannis, vineri, la Palatul Cotroceni.

CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis s-a alăturat campaniei „Vinerea Verde”: Îi încurajez pe români să folosească mijloace alternative de transport. Trebuie să reducem poluarea din orașele noastre

PNRR, sume prea mari pentru irigații și autostrăzi

Oficialii Comisiei Europene au solicitat modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență, aceștia fiind nemulțumiți că România a alocat sume mult prea mari pentru infrastructura rutieră și irigații, a precizat ministrul proiectelor europene, Cristian Ghinea.

„România este o țară care propune o alocare foarte mare pentru transportul rutier. Comisia crede că este o alocare prea mare. Noi ne menținem punctul de vedere că este o alocare necesară, pentru a demara autostrada spre Moldova, părți din autostrada Transilvania, aici suntem într-un moment de negociere. Este un element de diferență în legătură cu impactul asupra mediului. Facem o analiză. În prima variantă a planului era o alocare mai mare pentru irigații. Dar discuțiile continuă și pe acest subiect. Nimic nu este oficial. Nu sunt singurele domenii pe care Comisia a avut observații. Nu vă mai pot spune pe ce, pentru că suntem într-o negociere”, a declarat Cristian Ghinea, la Digi 24.

Planul Național de Redresare și Reziliență

Din alocarea totală pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) la nivelul UE, România poate beneficia de 29,2 miliarde de euro – 13,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 16 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Regula stabilită prin propunerea de regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

Statele membre UE pot transmite oficial către Comisia Europeană Planul lor Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până la 30 aprilie 2021, în vederea emiterii de către Comisie a deciziei de aprobare. Până la această dată finală, statele sunt invitate să transmită Comisiei proiecte intermediare.

Planul Național de Redresare și Reziliență

Propuneri pe componente:

– 4,4 miliarde de euro pentru educație

– 3,4 miliarde de euro pentru sănătate

– 9,5 miliarde de euro pentru transport (4,5 miliarde de euro – autostrăzi, 5 miliarde de euro – transport feroviar și mobilitate urbană)

– 6,8 miliarde de euro pentru mediu

– 4 miliarde de euro – fondul pentru localități

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *