Sunday, December 10, 2023
Jurnalism corect


Președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării, despre salarizarea bugetarilor: Se vine cu un spor de complexitate, nu e corect

By news.ro , in Politic Stirile zilei , at 5 iunie 2023 Etichete: , , ,

Preşedintele Consiliului Național pentru Combaterea Discrimării(CNCD), Csaba Astalos, a declarat, luni 5 iunie,  că  ar fi important să avem o  lege unică de salarizare coerentă, care nu să fie „ciuruită” a doua zi după ce a fost publicată în Monitorul Oficial prin tot felul de scurtături. Oficialul CNCD consideră că acesta este principalul motiv pentru care s-a declanșat greva generală în Educație. 

Toată lumea vorbeşte de reforma administraţiei publice centrale şi locale, asta nu se face în an electoral. (..)  Noi nu facem niciodată, suntem mereu în an electoral. Nu facem aceste reforme care ar fi absolut necesare şi da, trebuie să spunem că în tot acest sistem sunt mari inechităţi”, a declarat preşedintele CNCD în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News.

El a explicat că a fost adoptată legea unică de salarizare în 2017, care a stabilit un standard echitabil pe grile, în tot sistemul public, şi la o lună, două, ”se vine cu proiecte de lege în care mai acordăm 25% spor de complexitate la instituţia X, 30% spor pentru instituţia Y ”.

Tot acest sistem unitare de salarizare nu mai este demult unitar, s-a dat totul peste cap şi este o inechitate majoră. Prorogăm implementarea acestor termene din legea unică de salarizare şi de aceea am ajuns unde am ajuns cu greva în educaţie, pentru că s-a prorogat ani de zile aşezarea pe grilă a acelor angajaţi din sistemul de educaţie şi atunci discrepanţele au fost foarte mari între salariaţi. Şi am un funcţionar public care este pe funcţie de execuţie într-un minister şi are salariul mai mare decât un secretar de stat, de exemplu, care este ordonator principal de credite. Nu este în regulă, nu este echitabil din punctul meu de vedere”, a explicat Astalos.

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW