Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Președintele Comisiei pentru controlul SRI: Atacurile cibernetice, cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale

By Matthew Garvey , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 25 mai 2022

Atacurile cibernetice reprezintă cea mai importantă amenințare la adresa securității României, a declarat miercuri, 25 mai, președintele Comisiei parlamentare pentru controlul Serviciului Român de Informații, Cristian Chirteș, în urma unei dezbateri la care a participat directorul Cyberint al SRI, Anton Rog.

Cristian Chirteș a spus, la finalul dezbaterilor de miercuri, că directorul Cyberint le-a explicat pe larg modul în care Serviciul Român de Informații acționează împotriva atacurilor cibernetice.

Atacurile cibernetice reprezintă în momentul actual cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale şi a cetăţeanului”, a declarat Cristian Chirteș, citat de News.ro.

Parlamentarul a precizat că dezbaterile au fost purtate în jurul atacului cibernetic lansat de gruparea rusă Killnet la finalul lunii aprilie, când mai multe site-uri ale instituțiilor publice din România au fost afectate.

Trebuie să vă spun că există în România o investigaţie în acest sens, iar organele abilitate vor face precizări în acest sens”, susține președintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI.

Chirteș a precizat că SRI nu a identificat legături între atacurile grupării pro-ruse și invazia Rusiei în Ucraina.

Nu a fost un atac statal, cum se spune în specialitate dar, cu siguranţă, ministerele, instituţiile publice, SRI se pot aştepta şi se aşteaptă în viitor la alte tipuri de atacuri mult mai complexe, fiindcă trebuie să recunoaştem că acest atac nu a fost unul complex. Există posibilitatea unor atacuri mult mai complexe”, a adăugat parlamentarul, menționând că în trecut au fost identificate atacuri statale.

Chriteș le-a mai cerut parlamentarilor să elaboreze o lege a securității cibernetice.

Context

Cinci site-uri guvernamentale, inclusiv cel al Guvernului și al Ministerului Apărării Naționale, au fost ținta unui atac cibernetic de tipul DDOS, a anunțat vineri, 29 aprilie, Guvernul României.

Atacul cibernetic de vineri a lovit site-urile gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro și un site al unei instituții financiare.

O zi mai târziu, site-urile Directoratului Național de Securitate Cibernetică și al Poliției Române au fost și ele vizate. Ulterior, pe listă au fost adăugate și site-urile unor aeroporturi din România.

Atacurile au fost revendicate de gruparea pro-rusă Killnet, cunoscută pentru atacuri cibernetice ce au vizat mai multe state, printre care și Republica Moldova.

DIICOT a anunțat, pe 29 aprilie, că a demarat o anchetă în urma atacurilor ce au vizat site-urile instituțiilor publice.

Pe 3 mai, Poliția Română a anunțat că a percheziționat locuința unui cetățean român din Marea Britanie, acuzat că ar fi ajutat gruparea făcând traduceri din limba rusă în limba română.

Sursă foto: cursdeguvernare.ro

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW