Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Președintele CNCD: CCR nu interzice condiționarea vânzârii cartelelor prepay doar cu un act de identitate

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 1 august 2019 Etichete: ,

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Disciminării (CNCD), Asztalos Csaba, a postat pe Facebook un mesaj în care spune că decizia Curții Constituționale privind condiționarea vânzării cartelelor prepay nu interzic achiziționarea acestora doar cu un act de identitate.

„CCR nu interzice condiționarea vânzârii cartelelor prepay doar cu un act de identitate

În analiza constituționalității Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice, CCR aplică un test în două etape: prima fiind aceea a analiziei constituționalității reținerii și stocării datelor, iar cea de-a doua, aceea a accesului la aceste date și a folosirii lor (vezi paragraful nr. 32, prima frază din Decizie).
Cu privire la prima etapă a analizei, Curtea Constituțională apreciază că tocmai datorită și specificului ei, “din momentul ce legiuitorul consideră necesară reținerea și stocarea datelor, prin ea însăși doar această operațiune nu contravine dreptului la viață intimă, familială și privată, ori secretul corespondenței. Nici Constituția și nici jurisprudența Curții Constituționale nu interzic stocarea preventivă, fără o ocazie anume a datelor de trafic și localizare, cu condiția însă ca accesul la aceste date și utilizarea lor să fie însoțite de garanții și să respecte principiul proporționalității„. (vezi paragraful 32 fraza a doua din Decizia Curții Constituționale nr. 461/2014 din 16 septembrie 2014).”, se arată în postarea lui Csaba.

Legea reglementează în mod previzibil și clar următoarele aspecte:

Deși colectarea de date cu caracter personal este posibilă la vânzarea cartelelor prepay, garanțiile sunt asigurate dacă legea reglementează în mod previzibil și clar următoarele aspecte:

„- cine are dreptul să colecteze datele cu caracter personal și ce răspunderi juridice are? Adică, de exemplu, în viitor nu se vor mai putea vinde cartele prepay la chioșcuri de ziare.
– cum și de cine sunt stocate datele cu caracter personal? Ce garanții de protecție a lor există?
– în ce situații și în ce condiții se permite accesul la datele cu caracter personal? De exemplu, aici pot fi incluse și unele din situațiile prevăzute de art. 27 alin. 2 din Constituția României.
– cine are acces la datele cu caracter personal.
– care este răspunderea juridică pentru încălcarea garanțiilor și a principiului proporționalități in colectarea și utilizarea de date cu caracter personal cu ocazia vânzării de cartele prepay.
În interpretarea mea acestea sunt criticile la care trebuie să răspundă o lege a vânzării cartelelor prepay doar cu reținerea datelor cu caracter personal. Un astfel de proiect de lege, ca să treacă testul constituționalității, trebuie să conțină norme previzibile și clare în privința protecției dreptului la viață, a interesului public pentru prevenirea și combaterea infracționalității într-un echilibru cu dreptul la viată privată. Se poate și este necesară o astfel de lege.
Sub impulsul emoției și a manipulărilor nu trebuie să mergem dintr-o extremă în alta, nu ne ajută să progresăm deloc.
Atunci când o echipă nu funcționează, nu schimbi regulile de joc sau echipamentul sportiv, ci schimbi echipa, jucătorii, antrenorii!
Să vedem cum funcționează managementul crizei!”, mai spune președintele CNCD.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *