Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Președintele ANPC publică imagini de la azilele controlate. Replică pentru premierul Ciolacu: Patru lămâi mucegăite și un sistem aproape la fel

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 13 iulie 2023 Etichete: , , , ,

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor(ANPC), Horia Constantinescu, a publicat imagini pe pagina sa de Facebook, cu unele nereguli de la azilele de bătrâni din țară, controlate la nivel național. Postarea vine în urma afirmației premierului Ciolacu de astăzi, 13 iulie, „dacă amendăm cu zeci de mii de lei pentru trei lămâi mucegăite, nu schimbăm nimic de fond”.

Astfel, Horia Constantinescu a scris, în replică: „doar patru lămâi mucegăite, exces de zel, nu alta!

Patru lămâi mucegăite și un sistem aproape la fel ”. Apoi, șeful ANPC a afișat imagini cu mizeria cruntă și alimentele depozitate necorespunzător la unele centre pentru îngrijirea bătrânilor.

Loc de depozitare a hranei într-un centru pentru îngrijirea vârstnicilor

 

La nivel național, s-au format echipe formate din reprezentanți ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială(AJPIS)I MAI, ITM, ai Direcției de Sănătate Publică(DSP) și ai direcțiilor de sănătate publică, după dezvăluirile privind abuzurile de la trei azile din Ilfov. 

Premierul Marcel Ciolacu a precizat că ar fi necesar  să nu se cadă „în cealaltă extremă”(n.r. a amenzilor excevsive), deoarece nu este benefic pentru situația actuală.

„As vrea să nu cădem în cealaltă extremă. Dacă amendăm cu zeci de mii de lei pentru trei lămâi mucegăite ,nu schimbăm nimic de fond”.

În primele trei zile de controale, au fost evaluate 1.037 unități pentru îngrijirea vârstnicilor  și  au fost descoperite 24 de centre care funcționau ilegal. Au  fost dispuse 43 măsuri suspendare, 7 retragere de autorizație sanitară și 6 de închidere. Au fost evaluate peste 13.000 de persoane, aproximativ 1% dintre persoanele internate au  necesitat relocare. Au fost deschise nouă dosare penale din care cinci vizează infracțiuni contra persoanei și patru infracțiuni de natură economică, potrivit ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Sursă foto: Facebook Horia Constantinescu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW