Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Președinta Ungariei a postat pe Facebook așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc: Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 28 mai 2023 Etichete: , , ,

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a publicat sâmbătă, 27 mai, o postare pe Facebook, după vizita în România, la Şumuleu Ciuc, cu așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc.

„Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru! #suntemîmpreună”, a scris oficialul maghiar în descrierea postării.

Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a fost prezentă sâmbătă la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc.

La eveniment au mai participat și vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, vicepremierul României, Kelemen Hunor și miniştrii Tanczos Barna şi Eduard Novak, care au ajuns pe bicicletă.

Katalin Novak s-a declarat reprezentantul maghiarilor din România

În luna mai a anului trecut, președinta Ungariei s-a declarat „reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc”.

Atunci, MAE l-a contactat pe ambasadorul Ungariei în România și și-a exprimat îngrijorarea față de această declarație.

„În măsura în care declaraţiile Preşedintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, se referă şi la cetăţenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat. În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetăţenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetăţenie, Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale, astfel cum se arată atât în Raportul din 2001 al Comisiei de la Veneţia privind tratamentul preferenţial acordat minorităţilor naţionale de statul înrudit, cât şi în Declaraţia din 2001 a Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE intitulată Suveranitate, responsabilitate şi minorităţi naţionale”, se arată în precizările transmise de MAE.

Sursa foto: Facebook/ Novák Katalin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW