Saturday, July 6, 2024
Jurnalism corect


Presa franceză: Războiul din Ucraina a reînviat interesul Washingtonului pentru România

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 9 mai 2024

România reintră pe piața europeană de magneziu după ce, la jumătatea lunii aprilie, autoritățile de la București au acordat licența companiei Verde Magnesium care intenționează să investească un miliard de dolari într-o mină dezafectată de magneziu de lângă Oradea, urmând să construiască instalații de procesare alimentate cu energie regenerabilă. Investiția va fi posibilă grație sprijinului fondului american de investiții Amerocap. Compania minieră speră să producă aproape 90.000 de tone de magneziu pe an la capacitate maximă, echivalentul a 50% din cererea europeană. Dacă în urmă cu câțiva ani un astfel de anunț ar fi ajuns pe primele pagini ale ziarelor locale, astăzi, investițiile SUA în România au devenit obișnuite, notează cotidianul francez Le Monde.

În 1997, fostul bloc comunist de la granița de est a UE a semnat un parteneriat strategic cu Statele Unite pentru a-și stimula economia. Cu toate acestea, tranziția către o economie de piață a fost oarecum haotică, întârziind aceste investiții. Până când războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei din februarie 2022 a reînviat interesul Washingtonului pentru România.

Zonă de interes major

În timp ce europenii sunt principalii investitori străini din țară – în special Țările de Jos, Franța și Germania – Statele Unite și-au consolidat prezența în ultimii doi ani, cu peste șapte miliarde de euro investiți. Cele 960 de companii membre ale Camerei de Comerț Americane din România au o cifră de afaceri de 65 de miliarde de euro și au creat peste 110.000 de locuri de muncă în țară. Se așteaptă ca această creștere să continue.

Pe 14 decembrie 2023, Congresul SUA a adoptat o lege prin care declară regiunea Mării Negre drept zonă de interes major pentru Washington. Pe 9 și 10 mai 2024, Trade Winds, cea mai mare misiune economică anuală organizată de Statele Unite în străinătate, se va desfășura la București cu scopul de a deschide porțile pieței românești către investitorii săi. Energia, industria militară, tehnologia informației și agricultura sunt domeniile prioritare.

Interesul SUA este evident și în domeniul energiei. Bucureștiul a autorizat construcția unui mic reactor modular (SMR) în Doicești, oraș la aproximativ 100 de kilometri nord de Capitală. Nuclearelectrica din România a primit undă verde de la NuScale, cu sediul în SUA, pentru a construi primele SMR, care vor produce energie nucleară înainte de 2030. O investiție de 4 miliarde de dolari SUA, care își propune să transforme România într-un hub energetic regional pentru UE.

Sursa foto: ro.usembassy.gov

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW