Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Presa din Taiwan a anunțat vizita lui Nancy Pelosi, în ciuda amenințărilor lansate de China

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 1 august 2022

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, ar urma să viziteze, în această săptămână, insula Taiwan, în ciuda amenințărilor lansate de partea chineză, relatează Reuters, citând publicații taiwaneze.

Vizita speaker-ului american a fost anunțată de o publicație din Taiwan, citând surse anonime. Nancy Pelosi ar avea planificată o vizită la Parlamentul taiwanez miercuri dimineață, în timpul turneului din Asia, început luni în Singapore.

La nivel oficial, Pelosi a anunțat că, în cadrul turneului, va vizita Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia, fără să menționeze Taiwan.

Nu este ieșit din comun pentru conducerea Congresului să viziteze Taiwan. Nu ar trebui să fim intimidați de retorica Chinei sau de potențialele acțiuni. Este un turneu important pentru Speaker și noi vom face orice pentru a o susține”, a spus John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al SUA.

Amenințările Chinei

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a avertizat că posibila vizită a lui Nancy Pelosi în Taiwan ar reprezenta „o interferență grosolană în afacerile interne ale Chinei” și că, dacă va avea loc, „vor exista consecințe serioase”.

Am vrea să le spunem încă o dată oficialilor SUA că China așteaptă, Armata Populară Chineză nu va sta cu mâinile în sân, iar China va adopta răspunsuri și contramăsuri puternice pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială”, a fost avertismentul Chinei.

Întrebat care va fi, concret, răspunsul Armatei Chineze, Zhao a răspuns: „Dacă va cugeta să se ducă, atunci să așteptăm și să vedem”.

Tema vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan a fost discutată intens și de Joe Biden și Xi Jinping în apelul pe care l-au avut la finalul săptămânii trecute.

Președintele Chinei l-a avertizat pe omologul american „să nu se joace cu focul” în ceea ce privește Taiwanul.

Context

Problematica Taiwanului vine în contextul în care China consideră că insula face parte din teritoriul său, în timp ce taiwanezii resping suveranitatea chineză.

În ceea ce privește relațiile bilaterale americano-chineze, SUA urmează politica „o singură Chină” și nu recunoaște Taiwan din punct de vedere diplomatic, dar este obligată de Legea americană să ajute insula să se apere în fața amenințărilor.

Astfel, vizita lui Nancy Pelosi ar reprezenta un mesaj de susținere față de poporul taiwanez, pe fondul amenințărilor economice și militare din partea Chinei.

Ultima vizită a unui speaker american în Taiwan a avut loc în anul 1997 și a fost efectuată de republicanul Newt Gingrich.

Președintele chinez a anunțat în mai multe rânduri că își dorește ca insula democrată să fie reunită cu China, inclusiv cu forța, dacă va fi necesar.

În schimb, analiștii internaționali arată că Xi Jinping are un interes direct să evite o confruntare tensionată cu SUA, întrucât urmează, în octombrie sau noiembrie, Congresul Partidului Comunist din China, unde Jinping caută al treilea mandat.

Sursă foto: Newsquawk / Twitter

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW