Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Premierul olandez Mark Rutte, mai aproape de şefia NATO: Se declară „prudent optimist” după ce a discutat cu Viktor Orban

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 18 iunie 2024 Etichete: , , ,

Premierul olandez Mark Rutte s-a declarat marți „prudent optimist” că va depăși opoziția Ungariei în privința candidaturii sale pentru funcția de șef al NATO, după o discuție cu premierul Viktor Orban. Totuși, Rutte a întâmpinat dificultăți în convingerea lui Orban și se confruntă în continuare cu concurența președintelui Klaus Iohannis, notează AFP.

După ce a obținut sprijinul unor puteri cheie, Rutte este favorit pentru a prelua conducerea alianței atunci când mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, va expira în octombrie.

„Sunt prudent optimist în ceea ce priveşte Ungaria”, a declarat Rutte jurnaliştilor după ce s-a întâlnit cu Orban în marja summitului informal al UE de la Bruxelles.

Orban a afirmat luna aceasta că ar putea renunța la obiecțiile sale dacă Rutte își va cere scuze pentru comentariile anterioare în care a criticat guvernul de dreapta de la Budapesta și dacă va permite Ungariei să rămână în afara planurilor NATO de creștere a ajutorului pentru Ucraina.

„Orban nu a cerut scuze, iar eu am subliniat că am luat act de ceea ce s-a întâmplat în Ungaria în legătură cu reacțiile societății,” a declarat Rutte. „Am lăsat lucrurile așa și am privit înainte, iar el nu a cerut scuze,” a adăugat Rutte, menționând că îi va trimite o scrisoare lui Orban în care va rezuma discuția lor.

Viktor Orban a spus că va susține candidatura lui Rutte dacă acesta va accepta să respecte un acord pe care Stoltenberg l-a încheiat la Budapesta pentru a acorda Ungariei o derogare de la planurile NATO de ajutorare a Ucrainei. „Dacă este dispus să-l susțină, putem merge pe această cale,” a spus Orban, adăugând că este vorba despre viitor, nu despre trecut.

Principalele puteri NATO, în frunte cu Statele Unite, fac presiuni pentru a obține un acord privind un nou șef al alianței până la summitul de luna viitoare de la Washington.

Rutte, care în prezent este prim-ministru interimar al Olandei, urmează să-și părăsească funcția odată cu instalarea unui nou guvern olandez în următoarele săptămâni.

Pentru desemnarea unui nou șef al NATO este nevoie de unanimitatea celor 32 de membri ai alianței, iar Ungaria este una dintre puținele țări care au ridicat obiecții clare față de candidatura lui Rutte.

În aprilie, Turcia, una dintre țările care aveau reticențe față de candidatura premierului olandez, a anunțat că îl va susține pe Rutte.

În prezent, doar România și Slovacia nu au dat undă verde candidaturii lui Rutte. Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat în martie că va candida pentru funcția de conducere a NATO, subliniind că statele est-europene au nevoie de o mai bună reprezentare în rolurile de conducere euroatlantice.

foto: Uniunea Europeană

Comentarii