Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Premierul Ciucă dă asigurări că vom avea certificat COVID-19 până la sfârșitul anului

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 22 decembrie 2021

Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări miercuri, 22 decembrie, că „vom avea certificat verde până la sfârșitul anului”. Declarația a fost făcută la finalul unei ședințe a coaliției în care a fost discutată și implementarea acestui certificat în țara noastră.

Momentan, nu se știe exact cum va fi implementat documentul – fie prin asumarea răspunderii de către Guvern, fie prin dezbatere și adoptare în Parlament.

Cert este că acest aspect a provoat noi tensiuni în coaliția de guvernare. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila vrea asumarea răspunderii Guvernului pe acest proiect, dar Florin Cîțu, liderul PNL și președintele Senatului, nu pare să fie de acord. Șeful liberalilor a explicat că nu este nevoie de asumarea răspunderii, în condiţiile în care Guvernul are susţinere consistentă în Parlament.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că certificatul trebuie adoptat cât mai repede, PSD fiind de acord cu varianta asumării răspunderii.

Într-un interviu acordat spotmedia.ro, Rafila a precizat că rămâne de văzut ce își doresc și partenerii de coaliție – PNL și UDMR.

„Certificatul reduce mult riscul de transmitere, dar trebuie să intre rapid în vigoare, înainte de posibila creștere a numărului de cazuri. Din punctul meu de vedere, procedura aplicabilă este asumarea răspunderii Guvernului. PSD sprijină soluția, rămâne de văzut dacă și-o vor asuma partenerii noștri de coaliție. Dacă vom tergiversa lucrurile, vom ajunge ca certificatul verde să fie aprobat foarte târziu și efectele lui vor fi minime”, a declarat ministrul.

Întrebat dacă premierul Nicolae Ciucă este de acord cu această variantă, Rafila a recunoscut că nu cunoaște poziția PNL.

De asemenea, Rafila nu a exclus să-și dea demisia, dacă în luna ianuarie nu există în vigoare o lege care să impună obligativitatea certificatul COVID-19 la locul de muncă. Iată ce a răspuns ministrul, întrebat dacă ia în calcul demisia:

„Pot să fac acest lucru, pentru că am o răspundere profesională și morală pentru cetățenii României. Și dacă se va tergiversa și repeta exercițiul de imagine politică din vară, în mod evident, ar fi o soluție onorabilă”.

Cîțu: Vine un proiect de lege în Parlament, îl dezbatem şi trece

Miercuri, 22 decembrie, președintele PNL, Florin Cîțu, a fost întrebat despre asumarea răspunderii Executivului în cazul certificatului electronic COVID-19. Președintele Senatului a menționat că nu este nevoie, din moment ce coaliția se bazează pe o majoritate confortabilă în Parlament, astfel că proiectul ar fi adoptat cu ușurință.

„Am aşteptat un alt proiect de lege, ni s-a spus că vine un alt proiect de lege şi încă îl aşteptăm. Poziţia noastră este foarte clară: vine un proiect de lege în Parlament, îl dezbatem şi trece. Noi susţinem orice proiect al certificatului COVD care duce la creşterea ratei de vaccinare (…)

Astăzi în Parlament avem 70%, această coaliţie. Trecem bugetul României în 2 zile. Nu cred că este un efort foarte mare să trecem acest proiect atât de important, şi românii ar trebui să vadă dezbaterea din Parlament. Ăsta este punctul meu de vedere şi al PNL”, a punctat liderul liberalilor legat de această posibilitate, potrivit News.ro.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you will find 52945 additional Information to that Topic: mainnews.ro/premierul-ciuca-da-asigurari-ca-vom-avea-certificat-covid-19-pana-la-sfarsitul-anului/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/premierul-ciuca-da-asigurari-ca-vom-avea-certificat-covid-19-pana-la-sfarsitul-anului/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/premierul-ciuca-da-asigurari-ca-vom-avea-certificat-covid-19-pana-la-sfarsitul-anului/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *