Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Premierul Ciolacu anunță lista cu alimentele care se vor ieftini: pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 22 iunie 2023 Etichete: , ,

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, lista cu alimentele la care se vor reduce prețurile: pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume și fructe proaspete. Șeful Executivului a enumerat alimentele „de bază”, însă, nu a oferit un termen de la care se va aplica reducerea prețurilor, nu a avansat niciun procent privind scăderea prețurilor și nici modul în care se va transpune această decizie: acord sau act normativ.

Ciolacu a dat asigurări că producătorii agro-alimentari nu vor fi afectați de scăderea prețurilor la unele alimente de bază. În fapt, discuțiile pentru scăderea prețurilor se poartă cu reprezentanții marilor magazine, pe care premierul Ciolacu încearcă să-i convingă să reducă adaosul comercial.

„Am primit deja o listă de la retaileri și le mulțumesc pe această cale. Înseamnă o scădere garantată la unele produse de bază din gama celor indispensabile populației: pâine, lapte, brânzeturi, carne, făină, mălai, ulei și fructe și legume proaspete. Va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemena gest sub forma unui efort comun al statului și al mediului privat”, a declarat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern de joi, 22 iunie.

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în 2023

Unii analiști politici și economici s-au arătat sceptici cu privire la anunțul premierului, de a ieftini unele produse. În principal, susțin că această măsură nu poate fi susținută cu cifre pe termen lung, bugetul fiind în pierdere. De asemenea, reprezentanții producătorilor agro-alimentari s-au arătat îngrijorați de reducerea prețurilor la unele alimente de bază. Puteți citi opiniile despre acest subiect aici

Potrivit Institutului Național de Statistică(INS), zahărul s-a scumpit cel mai mult în ultimul an, cu o creştere a preţului de 58,71% în mai 2023 faţă de acceași perioadă a anului trecut.
De asemena, s-au înregistrat  creşteri semnficative  de preţ sunt untul (+ 32,46%), margarină, cu u 31,39%, ouăle, cu un plus de 29,72%, brânza de vacă (telemea) cu 28,94%, alte legume şi conserve de legume cu 28,78% , cartofii cu 25,54%.

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW